Középiskolai felvételik: idén megszaporodhatnak a panaszok!

Pénzcentrum2009. április 14. 10:15

Az idei felvételi eljárás során a 6, illetve 8 osztályos gimnáziumokban már csak a központi írásbeli eredményét, és a korábbi jegyeket lehet figyelembe venni a felvételi során, saját szóbelit, vagy írásbelit nem hirdethetnek az iskolák. Sokhelyütt azonban visszaélést tapasztaltak, amit az Oktatási Hivatalhoz érkező panaszok is igazolnak.

Akadnak olyan iskolák, ahol a szülők vagyoni helyzetéről igyekeznek bővebb információhoz jutni, másutt olyan bemutatkozó levelet iratnak a gyerekekkel, amiben arra buzdítják a szülőket, ők is segítsenek a megírásban, ezáltal felmérve a szülők képességeit is.

Az idei felvételi módosításnak az volt a célja, hogy megakadályozza az iskolákat abban, hogy a jobb szociális hátterű diákokat fölözzék le maguknak, azonban néhánya igyekeznek kibúvót találni ez alól.

A nyílt napot, vagy felvételi előkészítőt szervező iskolák is sokszor arra használják ezeket a programokat, hogy jobban megismerjék a diákokat, és ebben családi hátterüket is.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke szerint a bemutatkozó levélről csak akkor lehetne megállapítani, hogy jogsértő-e, ha kiderülne, hogy mennyiben járult hozzá a felvétel sikerességéhez.

Törvényileg ugyanis azonos pontszámot elérő diákok esetén az élvez elsőbbséget, aki halmozottan hátrányos helyzetű, a körzetben lakik, vagy akinek a testvére oda jár, de ezeket a felvételi tájékoztatóban közölniük kell.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az eddigi néhány tucat panasz alapján volt olyan iskola, ahol szaktárgyi vetélkedőt rendeztek, másutt olyan kérdőívet töltettek ki, ami a szülők fizetését, vagyonát firtatta.

Bakonyi egyébként arra számít, hogy idén megszaporodnak majd a panaszok, melyekről ha beigazolódik, hogy valóban sérült az esélyegyenlőség elve, a hivatal akár tanulói jogviszonyt is létesíthet a diáknak az iskolában.

Címkék: