Alkalmi munkavállalás: módosulnak a szabályok

Világgazdaság2009. március 25. 09:15

Módosulhatnak az alkalmi munkavállalói könyv érvényben lévő szabályai, lényegében az 1997-ben érvényes koncepció lépne életbe. A tervek szerint szűkülne azoknak a munkáltatóknak a köre, akik alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztathatnák dolgozóikat.

A jövőben ugyanis csak természetes személyek, mezőgazdasági vállalkozások és őstermelők, s kiemelten közhasznú társaságok élhetnének e foglalkoztatási lehetőséggel.

A szabályozás nem korlátozná a dolgozókat: egész évben vállalhatnának munkát a könyvecskékkel. Ám a munkaadók legfeljebb kilencven napig alkalmazhatnák a munkaerőt ebben a formában. Cserébe lecsökkentenék a papíralapú adminisztrációt és megszüntetnék a közteherjegyeket: helyette arányosan kellene fizetni a munkavállalók utáni járulékokat.

A változtatást az alkalmi munkavállalói könyvvel való sorozatos visszaélések indokolják. A munkaügyi ellenőrzéseken tízből hét esetben találtak valamiféle szabálytalanságot. Ilyen visszaélés, amikor a határozott idejű munkaviszonyú dolgozókat átminősítik alkalmi munkavállalókká.

Mivel a változtatásokat nem fogadták el az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) múlt pénteki ülésén, további módosítások várhatók. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium legkorábban két hét múlva tudja az OÉT elé terjeszteni az új javaslatot. A változtatások bevezetésének időpontja továbbra is legkésőbb 2010. január 1-je.

Címkék: