Megfizet az APEH a buta jogszabályért!

Pénzcentrum2009. március 20. 09:15

A vállalkozások készpénzfizetését korlátozó jogszabály hatályon kívül helyezése számos kérdést vet fel. Mi történik azokkal a cégekkel, amelyek megszegték a már visszavont jogszabályt, illetve mi lesz a sorsa a már befizetett bírságoknak? A válasz megérkezett! 

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) egyik 2009. február 1-től hatályos bekezdése szerint: "Ha jogszabály alapján bankszámlanyitásra kötelezett adózók között megkötött ügyletek vonatkozásában az ügyleti ellenérték megfizetése 250 ezer forint összeget meghaladóan bankjegy (érme) átadásával történik, a kifizetés teljesítőjére az adóhatóság ügyletenként, a 250 ezer forint összeghatárt túllépő kifizetés értékének 20%-ával megegyező összegű mulasztási bírságot szab ki. Az egy ügylethez tartozó kifizetéseket e szabály alkalmazásakor össze kell számítani. Amennyiben az ügylet folyamatos teljesítésű, minimum egy havi teljesítési időtartamra kell a kifizetéseket összeszámítani."

A vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló  törvény a kihirdetését követő 3. naptól, azaz 2009. március 13-tól hatályon kívül helyezte az Art. fenti bekezdését, tehát ezen időponttól az adózók közötti 250 ezer Ft-ot meghaladó kifizetés korlátozásáról szóló törvényi rendelkezés nem alkalmazható.

A hatályon kívül helyezés alapján nincs lehetőség a mulasztási bírság kiszabására ha a bankszámlanyitásra kötelezett adózók között megkötött ügyletek vonatkozásában az ügyleti ellenérték megfizetése 2009. február 1. és e törvény hatálybalépésének napja közötti időszakban 250 ezer forint összeget meghaladóan bankjegy (érme) átadásával történt.

Korábban: APEH jutalmak! Újabb titokra derült fény!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a fent idézett bekezdés megsértése miatt kiadott, mulasztási bírság kiszabását elrendelő határozatokat az adóhatóság a törvény hatálybalépésétől számított 60 napon belül saját hatáskörben hivatalból visszavonja, illetve a felügyeleti szerv hivatalból megsemmisíti, és a már teljesített bírság összegét az adóhatóság az adózónak visszatéríti.

Címkék: