3 ezer munkanélküli, de csak 53 szabad állás

Pénzcentrum2009. március 16. 12:00

Nem kérdés, hogy a válság miatt egyre nehezebb az állást keresők helyzete. A legutóbbi brit felmérések szerint átlagosan tízen jelentkeznek minden álláshirdetésre, de van, ahol háromezer munkanélkülire 53 állás jut.

Egy, a közelmúltban készült brit vizsgálat siralmas képet mutat. Az álláshirdetésekre -még a legalacsonyabb fizetéssel járó helyekre is- sokszoros a túljelentkezés, a legjobb pozíciókért pedig elképesztően nagy a verseny.

Az álláskeresők számának növekedésével jelentősen megnőtt a munkaügyi hivatalok dolga is. Ezért a kormány több száz köztisztviselőt képzett ki arra, hogy úgynevezett "közjóléti tanácsadóként" dolgozzon tovább, közel ezren pedig más területekről -például a gyermekgondozási részlegekről- kerültek át a munkaügyi központokba.

Annak ellenére, hogy Gordon Brown miniszterelnök szerint 500 ezer betöltetlen állás is lehet a szigetországban, a vizsgálat adatai azt mutatják, rendkívül aggasztó a munkaügyi helyzet. A délkeleti régiókban előfordul, hogy akár 60 jelentkező is akad egy hirdetésre. A legaggasztóbb adatokat a Nagy-Britanniához tartozó Wright- szigeteken mérték, ahol 3152 munkanélkülire mindössze 53 betöltetlen állás jut.

Közben a Nemzeti Statisztikai Hivatal várhatóan még a héten bejelenti, hogy a brit munkanélküliek száma meghaladta a 2 millió főt. Egyes elemzők azt prognosztizálják, hogy 2010 második felére ez a szám akár a 3,2 milliót is elérheti.

Címkék: