Elolvadt a milliárdosok vagyona, egyre kevesebb van belőlük!

Pénzcentrum2009. március 12. 14:15

Aki magasra tör, az tud csak igazán nagyot esni - ez a tanulsága a Forbes legújabb listájának a dollármilliárdosokról, mely igencsak karcsúsodott az elmúlt egy évben.

A legalább egymilliárd dollárnyi vagyonnal rendelkező szupergazdagok listája látványos zsugorodáson ment keresztül az utóbbi egy évben. Míg a Forbes legutóbbi listáján még 1 125 milliárd név szerepelt, addig mára mindössze 793-an maradtak ebben az exkluzív klubban. 373-an estek ki a listáról az év folyamán, 355-en pénzügyi veszteségeik miatt, 18 pedig elhaláloztak. A listára 38 új név került fel, valamint 10 régi tag is visszatornázta magát a világ élvonalába.

A világ leggazdagabbjai ugyanakkor jóval szegényebbek lettek. A 793 tag teljes vagyona mintegy 2 400 milliárd dollárra rúg, ami 2 000 (!) milliárd dollárral kevesebb, mint egy évvel korábban. Az átlagvagyon 3,0 milliárd dollárra esett vissza, ami 23 százalékos csökkenés az előző év adataihoz képest. Utoljára 2003-ban volt ilyen alacsony az átlag, ami jól mutatja, milyen óriási veszteségeket produkáltak a leggazdagabbak.

Bill Gates például egymaga 18 milliárd dollárt bukott el, de még így is visszakerült a lista élére. Az egy hellyel visszacsúszott Warren Buffett és a tavalyi második, idén bronzérmes mexikói Carlos Slim Helú ugyanis fejenként 25 milliárdot veszítettek a pénzügyi válságban.

A sors fintora, hogy az idei év legnagyobb vesztese nem más, mint az indiai Anil Ambani, akit tavaly még a legnagyobb nyertesként ismerhettünk meg. Ambani 32 milliárd dollárt - vagyonának 76 százalékát - bukta el, amikor a Reliance Communicationsben, a Reliance Powerben és a Reliance Capitalban lévő részvényeinek értéke egyszerűen összeomlott. A listán egyébként még mindig toronymagasan az amerikaiak vezetnek, akik a teljes vagyon 44 és az összes hely 45 százalékát birtokolják.

Címkék: