Visszamenőleg emelkedhet az szja-sávhatár!

Pénzcentrum2009. március 11. 08:15

Hozott ajándékot is meg nem is - leginkább így lehetne jellemezni a kormány elképzelését az adómentes béren kívüli juttatások megadóztatásával kapcsolatban. Az eredeti tervek szerint a kormány a normál szabályok szerint adóztatta volna egyebek mellett az üdülési csekket vagy az ételutalványokat, vagyis 54 % jövedelemadót és 11 % járulékot kellett volna fizetni a korábban ezektől mentes juttatások után.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala azonban hevesen tiltakozott a módosítás ellen, mire a kormányfő kompromisszumos megoldást ígért. Ám ahelyett, hogy bizonyos kedvezményeket kivennének az adóztatás alól, a többit (például az internetutalványt) pedig megadóztatnák 54 %-kal, a kompromisszum szerint a juttatások fele adómentes lenne, másik fele pedig adóköteles. Vagyis 6 000 forint értékű étkezési jegyből 3 000 forint adómentes lenne.

Más változás is lesz a korábbi verzióhoz képest. Ezek szerint a jövedelemadó sávhatára januárig visszamenőleg tolódna ki 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra, majd 2010-től hárommillióra. Ezzel szemben a kulcsemelés nem lesz évközi, az csak jövőre emelkedik 19-re és 38-ra a mostani 18 és 36 %-ról. A magánszemélyek különadója is csak jövőre szűnne meg.

Nem változna viszont a járulékcsökkentésre tett korábbi javaslat: ezek szerint júliustól 5 százalékponttal csökkenne a munkát terhelő járulék mértéke a minimálbér kétszereséig - januártól pedig minden jövedelemsávban. Szintén maradna az évközi áfa-emelés is, vagyis júliustól emelkedne 23 %-ra a normál kulcs.

A kormány ma tárgyal az adótörvényekről, vagyis a törvénytervezetet még a héten benyújthatja a kormány az országgyűlésnek.

Címkék: