Obama a leggazdagabbak zsebében turkál

Pénzcentrum2009. február 27. 14:00

Wall Street-i alapkezelők, olaj- és gázbefektetők, nagyvállalatok vezérigazgatói és washingtoni lobbisták lehetnek Barack Obama új adótervezetének legnagyobb vesztesei.

Nem sokkal azután, hogy megjelentek az első hírek Barack Obama amerikai elnök adóterveiről, a szakértők máris elkezdtek számolgatni, kinek milyen változást hoz majd az életébe a 3 600 milliárd dolláros költségvetési terv.

A terv nyertesei a kispénzű nyugdíjasok, a veteránok, az egyetemisták, az alsó osztálybeli munkáscsaládok és a középosztály egy része lehetnek. Ezzel szemben a gazdagok komoly érvágással szembesülhetnek: egy jómódú 500 000 dolláros jövedelmű kétgyermekes család évi 11 300 dollárral több adót fizethet majd, mint eddig.

Az elnök által bejelentett tervezet szerint a következő évtized folyamán legalább ezer milliárd dollárral kellene növelni az adóbevételeket. A két legfelső adósáv 36, illetve 39,6 százalékra nőne a jelenlegi 33 és 35 százalékról, ám csak 2011-től, amikorra várhatóan talpraáll az Egyesült Államok gazdasága a jelenlegi válságból. Ezen felül alaposan megkurtítanák a kivételezettek és kedvezményezettek listáját, valamint megemelnék a tőke- és árfolyamnyereség adóját is a jelenlegi 15-ről 20 százalékra.

Címkék: