A pénztárak lehetnek az igazi vesztesei az adómentes juttatások felszámolásának

Pénzcentrum2009. február 24. 08:45

Több cég is úgy nyilatkozott: az adókedvezmény megvonása esetén "visszabruttósítanák" a cafeteriában adott juttatásokat. Ez azt jelenti, hogy annak a munkavállalónak, aki korábban 20 ezer forintot kapott ilyen formában, ez után 12 ezerrel kevesebb járna.

Ugyanakkor az intézkedés társadalomra gyakorolt hatása még károsabb lehet. Az üdülési csekk a hazai idegenforgalomra, az étkezési utalványoknak a vendéglátásra gyakorolt hatása vitathatatlan. Az önkéntes pénztárak azonban eddig nem igazán nyilatkoztak az ügyben, annyira abszurdnak tartják az elképzelést.

Az időskori előtakarékosság mindenképp nehéz helyzetbe kerülne. A csökkenő jövedelmek mellett aligha jönne meg a korábbinál jobban a tagok önkéntes spórolási kedve. Az egészségpénztárak szolgáltatási kiadásai mutatják, hogy ez a juttatás mennyire járul hozzá a lakosság egészségi állapotának javításához.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakba ugyanakkor tavaly 45 milliárd forintot fizettek be a munkáltatók, az egészségpénztárakba 27,6 milliárd folyt be. Mindkét típusnál jelentős arányt képviselnek a munkáltatói befizetések, így ezek elmaradása kellemetlenül érintené magukat a kasszákat.

A nyugdíjpénztárak megszorításokkal, de túlélhetnek egy ilyen változást, az egészségpénztárak azonban szinte biztosan lehúzhatnák a rolót. Az ő esetükben ugyanis a tagok gyorsan likviditálhatják a számlájukon levő pénzt, új befizetések pedig nagyobb mértékben aligha érkeznek.

Címkék: