Tegnapig ingyen dolgoztak az egygyermekes anyák az EU- ban

Pénzcentrum2009. február 23. 08:45

Minden év február 22-e az úgynevezett "pay gap" napja: ezzel a nők bérhátrányára hívja fel a figyelmet Európai Unió. Azért ekkor, mert az egygyerekes édesanyák ettől a naptól dolgoznak fizetésért, tehát az év 54. napjáig ingyen dolgoztak a férfiak béréhez képest.

Magyarországon az azonos munkakörben, azonos végzettséggel dolgozó nők nagyjából nyolc százalékkal keresnek kevesebbet ugyanolyan feltételek között dolgozó férfi kollégáiknál. De ez a különbség - ami egyébként megfelel az uniós átlagnak - csak a gyermektelen nőkre vonatkozik. A Bérbarométer adatai szerint az első gyerek születése után a nők és férfiak bérkülönbsége 14 százalékra nő, a második gyerek után 25 százalék, a harmadik után pedig már 26 százalékos. Kérdés, hogy ez a különbség valóban a diszkriminációból adódik, vagy objektív okok miatt döntenek így a munkaadók.

A kutatásból kiderült, hogy a bérhátrányt az iskolai végzettség, a köz- vagy versenyszféra, a földrajzi elhelyezkedés, a munka típusa is befolyásolja. Van ágazat, ahol minél iskolázottabb egy nő, annál kisebb a bérhátránya, a felső vezetők között a legkisebb. - Azok a nők, akik idáig eljutnak, komoly érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek - mondta Borbély Szilvia, a Bérbarométer szakértője. Ugyanakkor az általános az, hogy bár mindkét nemnek megéri tanulni, de a férfiaknak még inkább. A nagy jövedelmet biztosító vezető beosztásokban jóval magasabb a férfiak, mint a nők aránya.

A közszférában, a kötött bérkategóriák miatt kisebb a különbség, mint a versenyszférában. Ha valahol van kollektív szerződés, az jó a nőknek, mert legalább a béren kívüli juttatások azonosak. Ahol egyéni béralku van, ott a legnagyobb a különbség.

A kisvállalatoknál különösen paternalista szemlélet uralkodik - állítja a szakértő. A regionális eltérések is jelentősek: míg Budapesten egy nő átlagban 80 százalékát keresi a férfi jövedelmének, van megye, ahol az arány csak 70 százalék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nehezebb állást találniuk a nőknek, de az nem jellemző, hogy nekik kevesebbet fizetnének - elemezte a helyzetet Zsoldisné Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. Nem arról van szó, hogy a cégek elhatározzák, hogy a férfiaknak 100 egységet, a nőknek meg 70-et adnak - állítja. Inkább az a különbség oka, hogy a nők is lejjebb értékelik magukat. Ha például szülés után térnek vissza a munkaerőpiacra, tudják, hogy részben elavult a tudásuk, emiatt az önbizalmuk is kisebb, kevesebb pénzt kérnek.

Az elnök szerint a nők, különösen gyerekkel, nyitottabbak arra, hogy alku tárgyává tegyék a fizetésüket. Pontosan tudják, hogy a munkáltató milyen hátrányoktól tart, ezért alacsonyabb bérigénnyel igyekeznek "kompenzálni".

Címkék: