Egyre kevésbé éri meg az ekho!

Pénzcentrum2009. február 19. 09:00

Az új adótervek szerint 120 ezer forint evaalap mellett 2250 forinttal marad több a vállalkozásnál, mint jelenleg, ám lényegében ennyi előnyt lehet elmondani a nem általános szabályok szerint adózóknál a júliustól életbe lépő szabályok esetében. Fogy az ekhósok előnye is, bár számukra jó hír, hogy a kormány tervezete külön nem tér ki erre az adózási formára, így feltehetően az nem változik.

Az eddig megismert kormányzati adótervek szerint nem változnak az ekhósokra vonatkozó adójogszabályok, ám az személyi jövedelemadó változásai miatt csökkenni fog az előnye. A tervek szerint ugyanis az szja-tábla 2010-ig két képcsőben módosul. A járulékokat is figyelembe véve az látszik, hogy jövőre már számottevően fog csökkenni a különbség a két adónem között, különösen a 350 ezer forintos jövedelmeknél. Bár az ekho még mindig előnyösebb rövid távon, ám az ekho után nem jogosultak pénzbeli társadalombiztosítási szolgáltatásokra, mint a táppénz és a nyugdíj megállapításakor is csak az ekhos jövedelem 50 százalékát veszik figyelembe.

Az eva 25 százalékos kulcsa nem változik, ha azonban az áfa 20 százalékról 23 százalékra emelkedik, úgy egy 100 000 forintos nettó számlából 90 000 helyett 92 250 forint marad.

Címkék: