Idén kétszer annyian pályáznak az álláshirdetésekre

Pénzcentrum2009. február 17. 08:45

Januárban harmadával kevesebb állást hirdettek meg, mint tavaly szeptemberben. Az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt ugyanakkor az egy hirdetésre jelentkezők száma: januárban átlagosan kétszer-háromszor annyian pályáztak egy állásra, mint négy hónappal korábban.

A Workania állásportál munkatársai januári kutatásukban azt vizsgálták, milyen változásokat tapasztaltak a munkaerőpiacon az év első hónapjában a tavalyi azonos időszakhoz, valamint 2008 szeptemberéhez képest, a válság kitörését közvetlenül megelőzően: mennyi és milyen az eltérés a meghirdetett állások és a pályázók száma között.

Januárban harmadával kevesebb állást hirdettek meg, mint tavaly szeptemberben. Ez azonban nem lineáris csökkenés eredménye: októberben mintegy öt százalékkal nőtt a hirdetések száma az előző havihoz képest, novemberben azonban jelentős, 34 százalékos csökkenés következett, amit decemberben újabb húszszázalékos visszaesés követett. Bár januárban ismét 16 százalékos emelkedést tapasztaltak a szakemberek, az ajánlatok mennyisége összességében messze elmarad a tavaly őszitől.

Jelentősen és folyamatosan nőtt ugyanakkor az egy hirdetésre jelentkezők száma: januárban átlagosan kétszer-háromszor annyian pályáztak egy állásra, mint négy hónappal korábban. A legtöbb ajánlat az értékesítésben, kereskedelemben jártas dolgozókat szólítja meg. Továbbra is sok cég keres informatikai, pénzügyi, számviteli, adminisztrációs tudással rendelkezőket, őket a gépipar, a gyártási területek, a logisztika, a szállítmányozás, az ügyféltámogatás, az építőipar, az ingatlan, az egészségügyi és a szociális szféra szakemberei követik a sorban.

A gép- és az építőiparban nyolcvan százalékkal többen keresnek állást, mint egy évvel korábban, a vendéglátóiparban hatvan százalékkal, az autóiparban megközelítőleg felével nőtt az aktívan kutatók száma. Nagyjából ugyanennyivel többen szeretnének elhelyezkedni, állást változtatni a gyártás, valamint az informatika területén is. Negyven százalékkal nőtt a biztonsággal, védelemmel kapcsolatos munkát keresők száma is, csakúgy, mint a kereskedelmi, értékesítési vagy az elektronikai területen elhelyezkedni kívánóké.

Címkék: