Pórázon a nagykutyák: vége az álombónuszoknak!

Pénzcentrum2009. február 5. 10:00

Elfogadhatatlan és tisztességtelen, hogy a pénzügyi válság következtében súlyos pénzügyi gondokkal küzdő pénzintézetek és nagyvállalatok egyik kezükkel 18 milliárd dollárral tömték meg bónusz és jutalom jogcímén a vezetőik zsebét, miközben a másik markukat kormányzati segélyekért tartották - mondta Barack Obama amerikai elnök.

Az elnök félmillió dollárban limitálná az olyan pénzügyi intézmények és állami vállalatok vezetőinek a fizetését, amelyek bármilyen adófizetői pénzből származó állami támogatásban részesültek. Az ország állampolgáraira tekintettel felháborítónak tartja, hogy 2008-ban milliárdokat költöttek olyan vezetők javadalmazására, akik közvetve, vagy közvetlenül hozzájárultak a csőd-közeli állapotok eléréséhez.

Óvatosabban kell bánni az adófizetők pénzével és meg kell húzni a nadrágszíjat, elfogadhatatlan a dollármilliós jutalmak kifizetése, miközben a gazdaság pengeélen táncol. Ahhoz, hogy az ország pénzügyi rendszere helyreálljon, előbb a lakosság rendszerbe vetett bizalmát kell visszaszerezni. Obama igyekszik minél előbb keresztülvinni gazdaságélénkítő csomagját.

Eközben Nagy-Britanniában is forr a levegő, miután az éves jelentések közzétételét követően vezetőváltás történt a 20 milliárd fontos mentőövvel megmentett Royal Bank of Scotland élén. Az idei évben a hírek szerint hatszámjegyű bónuszokat helyezett kilátásba a felső vezetés, ami elsősorban a vezető bankárokat érinti.

Az állami vezetők, a parlamenti képviselők, a kincstár és a pénzügyi befektetések működését felügyelő testület is egyetért azzal a tengerentúlihoz hasonló tervezettel, ami korlátozná a mentőcsomagból részesült szervezetek vezetőinak a fizetését. Egyelőre még nincsenek kidolgozva a pontos részletek, de rövidesen erre is sor kerül.

Címkék: