Gyorstalpalós közmunkások az egészségügyben: nyugodtan feküdnél be?

Pénzcentrum2009. január 22. 09:30

A tárca kezdeményezésére közmunkások alkalmazásával csökkentenék az egészségügyben uralkodó munkaerőhiányt. A gyógyítás speciális volta miatt azonban aggasztó, hogy egy gyorstalpalón mennyire sajátítható el az, amit más évekig tanul - írja a Világgazdaság.

A felnőttképzéssel kombinált közmunkaprogram áprilistól decemberig tart, a minisztériumban a közfinanszírozott intézmények jelentkezését várják. A kórházaknak a hónap végéig kell jelezni a közmunka tanács felé, hogy hány munkakört kívánnak betölteni.

A várakozások szerint március végére állhat össze a 800 fős közmunkás csapat, akik foglalkoztatására egymilliárdos keretet különítettek el. A minimálbér körüli javadalmazással járó közmunkások által betölthető állások közé a kórházi kisegítő, az ápoló, az ápoló asszisztens és az adminisztratív kisegítő tartozik.

Többen attól tartanak, hogy az ápolást nem lehet néhány hónap alatt elsajátítani és a kórházi munkát sem tudja mindenki megszokni. A megváltozott nyugdíjszabályok miatt félő továbbá, hogy a 62 évnél fiatalabb aktív nyugdíjasok hátat fordítanak a kórházaknak.

Címkék: