Felháborító! A csődbe jutásért bónusz jár az adófizetők pénzéből!

Pénzcentrum2009. január 22. 10:00

Remek napja lesz pénteken a tavaly februárban csődbe jutott, majd állami pénzen felvásárolt Northern Rock dolgozóinak. A heti fizetésen felül ugyanis 9 millió font bónuszt is szétosztanak a cég alkalmazottai között.

Az adófizetők pénzéből finanszírozott bónuszok a Northern Rock mind a 4 400 dolgozóját érintik - ez nagyjából 2 000 fontos egyszeri juttatást jelent fejenként. Ráadásul ez még csak a kezdet, hiszen a következő években a bank mintegy 50 millió fontot kíván bónuszként szétosztani a dolgozói között.

A dolog pikantériája, hogy a Northern Rock állami bank: a céget tavaly februári csődje után - potenciális jelentkező híján - a brit állam vásárolta fel potom 26 milliárd fontért. Vagyis a bőkezű osztogatást - mely pusztán azért jár a dolgozóknak, mert végzik a dolgukat - végső soron az adófizetők pénzelik.

És ebben az 50 milliós keretben a vezetői hétszámjegyű bónuszok benne sem foglaltatnak. Gary Hoffmanné sem, aki a felvásárlás után került a bank élére, és eleve 700 000 fontos éves fizetést kap - ezzel pedig már eleve ő az egyik legjobban fizetett brit állami alkalmazott. A felháborodott hangok szerint amikor naponta 2 500-zal növekszik Nagy-Britanniában az elbocsátottak száma, nem szabadna bőkezű osztogatásra szánni az állami vagyont, inkább munkahelyeket kellene teremteni a pénzből. Különösen, mert a Northern Rock dolgozói tavaly már bebizonyították, mennyit is érnek.

Címkék: