Diákhitel: magasabb kamat - hosszabb futamidő!

Pénzcentrum2009. január 8. 10:30

Januártól tizenegy százalékra nőtt a diákhitel kamata és ezzel együtt növekedet a törlesztés futamideje is - írja a Magyar Hírlap.

A Diákhitel Központ egy piaci alapokon működő társaság, ezért a piac drágulása egyértelmű oka a kamat emelkedésének - magyarázza a helyzetet a Hitelintézet. Kamatemelkedésre volt már ugyan példa 2004-ben, amikor a 9,5 százalékkal induló kamat 11,95 százalékra emelkedett. Az akkori kamat mértéke 2006-ban csökkent a kamat kezdeti szintjére.

A Diákhitelközpont a lapnak elmondta: ha "olcsóbban" tudnak majd pénzhez jutni a kamatot is csökkenteni fogják. Kérdés, hogy most meddig kell várniuk a diákhitelt törlesztőknek, arra, hogy ismételten mérséklődni tudjon a kamat.

A havi törlesztő részleteket ugyan nem befolyásolja a kamat mértékének emelkedése a törlesztés futamideje azonban növekedni fog. A havi részletek mégis változhatnak idén januártól, hiszen a diákhitel törlesztőösszege a két évvel korábbi kereset százalékában van megállapítva. Ezért, ha valaki két évvel ezelőtt jelentős fizetésemelésben részesült, most egyik hónapról a másikra, a többszörösére is  emelkedhet a havi törlesztőrészlete.

Címkék: