Mi az a kamatos kamat? Így hat a hiteledre, megtkarításodra: kamatos kamat számítás, képlet

Pénzcentrum2020. július 21. 19:02

Mi a kamatos kamat és hogyan számol egy havi megtakarítás kamatos kamat kalkulátor? A kamatos kamat számítás egyszerűbb, mint gondolnád és hasznos, ha betétről, hitelről van szó. A kamatos kamat képlet otthon, telefonnal is kiszámítható!

Sokunknak elsőre ijesztőnek tűnik a kamatos kamat számítás, pedig ezerszer egyszerűbb, mint gondolnánk. A legtöbben, ha egy pénzügyi kifejezéssel találkozunk, elkönyveljük magunkban, hogy úgysem értünk hozzá, pedig ez nem igaz: a kamatos kamat képlet nagyon egyszerű; mind ki tudjuk számítani, sőt, annak ellenére, hogy sokan nem emlékszünk rá, már az iskolapadban találkoztunk a kamatos kamat számítás feladatával.

Ha ismerjük az alaptőkét, a kamatot és a betéti futamidőt, egy egyszerű számolással, komolyabb kamatos kamat kalkulátor nélkül is kiszámolhatjuk, hogyan profitálhatunk megtakarításunkból, vagy milyen kimenetelre számíthatunk, ha hitelt veszünk fel. Cikkünkből megtudhatod, mi az a kamatos kamat, hogyan hat a megtakarításunkra és hitelünkre, hogyan számoljuk ki magasabb szintű pénzügyi ismeretek nélkül!

Először is: mi a kamatos kamat jelentése?

A kamatos kamat, más néven összetett kamat vagy halmozott kamat előnyös is lehet számunkra. Ha betétet helyezünk el egy megtakarítási számlán, nem csak a befektetett pénzre kapjuk meg a kamatokat: a kamatozott összegre jönnek a további kamatok, így a befektetés évről évre egyre gyorsabban növekedik - dióhéjban ez a kamatos kamat lényege, avagy a kamatos kamat fogalma.

Azt, hogy mégis milyen kamatos kamat számítás szükséges, a megtakarítási számla szabja meg. Egy betét kamatozása hosszú távon számít jövedelmező folyamatnak: egyes megtakarítási számlák fix kamatozásúak, ezeken a kamatot általában évente írják jóvá. Más megtakarítási számlákon a befektetett pénzösszeg havonta, negyedévente is kamatozhat, így abban az esetben más kamatos kamat számítás szükséges.

Miért fontos a kamatos kamat?

A hétköznapokban a kamatos kamat befektetés kapcsán jöhet a leggyakrabban szóba, emellett a hitelfelvétel kérdéskörében is sűrűn találkozunk vele. Ha a kamatos kamat számítás nem ismeretlen fogalom számunkra, rengeteg hétköznapi, banki ügyintézéssel kapcsolatos szituációban hasznosíthatjuk tudásunkat. A kamatos kamat kalkulátor segíthet nekünk előnyös döntéseket hozni akár a bankválasztásnál, akár betéti számlánk kezelésénél.

Mi történik, ha rendszeresen helyezünk el pénzt a megtakarítási számlánkon? Minél több pénzt helyezünk el betétként, a kamatos kamat működési elvének köszönhetően annál gyorsabban nő az összeg. Vizsgáljuk meg a kamatos kamat képlet működését egy megszokott szituációban!

Hogyan működik a kamatos kamat?

Vázoljuk fel a kamatos kamat működését egy egyszerű példával! Ha egy fix kamatozású megtakarítási számlára teszünk egy 1.000.000 Ft értékű betétet, a kamat pedig évi 4%, az első eltelt év után 1.040.000 Ft lesz a számlánkon, vagyis a 4% kamat 40.000 Ft jövedelmet hozott nekünk az adott év során.

  • A kamatszámítás legegyszerűbb és leggyorsabb formája: 1.000.000 X 1,04 (4% kamat esetén) = 1.040.000 Ft
  • A következő évben már 1.040.000 Ft alaptőkénk van a számlánkon, erre a megnövekedett összegre szintén 4% kamat rakódik.
  • A második évben már kamatos kamat számítás van: 1.040.000 X 1,04 = 1.081.600 Ft

A kamatos kamat számítás egyszerűen elvégezhető mobiltelefonunkkal is ebben a formában, de használhatunk számítógépes kamatos kamat kalkulátor programokat vagy más képleteket is, attól függően, milyen hosszú ideig szeretnénk a pénzt a megtakarítási számlán hasznosítani.

Azt az esetet, amikor több éven keresztül szeretnénk kamatoztatni befektetésünket szintén egy egyszerű kamatos kamat képlet segítségével kell kiszámolnunk. Mennyi a kamatos kamat, milyen végeredményre számíthatunk, ha a már ismert példát követve 1.000.000 Ft értékű betétünket 10 éven keresztül szeretnénk kamatoztatni?

V = x*(1+P/100)n

Értelmezzük a képletet!

  • V: a végösszeg, amit az eltelt időszak után kapunk
  • x: a befektetett alaptőkénk, a példában 1.000.000 Ft
  • P/100: a kamat osztva 100-zal, a példában 4% kamat esetén ez a szám 0,04 lesz
  • n: az az időszak, amire a kamatot számoljuk, a példában 10 év

V = 1.000.000 X (1+4/100)10 = 1.480.244 Ft

A kamatos kamat eredményeképpen, ha 1.000.000 Ft-ot lekötünk 10 évre, 4%-os kamattal, 10 év múlva 1.480.244 Ft lesz a megtakarítási számlánkon.

Kamatos kamat számítás havi tőkésítéssel

A havi kamatozás kiszámításához is a fenti kamatos kamat képlet szükséges, egy kis kiegészítéssel.

V = x*(1+P/12/100)n

Az éves kamatot el kell osztanunk 12-vel, ha meg szeretnénk kapni az egy hónapra jutó kamatot, a kamatláb pedig ennek a számnak a százada lesz: (P/12)/100

  • n: az időszak, amire a kamatot számoljuk itt hónapokban van megadva, tehát a példában szereplő 10 év = 120 hónap

V = 1.000.000 X (1+4/12/100)120 = 1.490.833 Ft

A kamatos kamat képlet megmutatja az eredményeket: igazából nem tapasztalunk jelentős különbségeket az éves és a havi kamatozás között: ha megtakarítási számlát nyitunk, egyszerűen praktikussági alapon válasszuk ki, hogy éves vagy havi kamatozást szeretnénk. Ha részletesebben nyomon akarjuk követni a kamatozást, egy kamatos kamat Excel táblázatot is készíthetünk!

Kamatos kamat hiteltörlesztésnél

A kamatos kamat működését a betéti számlák kapcsán már megismertük. Mi történik akkor, ha hitelt veszünk fel? Egy hitel törlesztése két részből áll: a törlesztőrészletből és a kamatból, amit az befolyásol, hogy milyen hosszú a hitel futamideje, vagyis milyen hosszú ideig használjuk a bank pénzét.

A hiteltörlesztésnél a kamat az első törlesztőrészleteknél a legmagasabb, ugyanis ekkor van nálunk a legnagyobb összeg.

A futamidő végén, az utolsó törlesztőrészleteknél már sokkal kisebb értékű kamatot fizetünk. Ha biztonságban szeretnénk magunkat érezni, érdemes minél rövidebb futamidejű hitelt felvennünk. A kamatos kamat bizonyos esetekben az ellenségünkké is válhat: hitel nem törlesztés esetén a késedelmi kamatokkal terhelt törlesztőrészlet komoly akadályokat görgethet elénk.

Címkék:
hitel, kamat, hitelkamat, kamatos kamat, megtakarítási számla,