Árat emel a magyar bank: az ügyfelek fele érintett, ezt kell tudni a drágulásról

Pénzcentrum2024. március 27. 16:32

Nem él a teljes inflációkövető áremelés lehetőségével a lakossági bankszámláknál a CIB Bank. A lakossági bankszámlát vezető ügyfelek több mint felét nem érinti a bankszámlavezetési díjak emelkedése, miközben a legfontosabb napi tranzakcióknál tíz százalék alatti mértékben nőnek csak a díjak 2024. április 1-től.

A bank azt közölte, hogy úgy döntött,a forint lakossági bankszámlák esetén nem él a teljes inflációkövető áremelés lehetőségével bizonyos díjtételek vonatkozásában. A pénzintézet legfrissebb, februári adatai szerint a forint lakossági bankszámlát vezető banki ügyfelek 53 százalékát semmilyen mértékben nem érinti a bankszámlavezetési díj emelkedése a számlacsomagjukban található és egyéb kedvezmények miatt - amíg teljesítik a kedvezmények feltételeit -, miközben a legnépszerűbb és igen kedvező feltételekkel kínált ECO számlacsaládnál ez az arány jóval magasabb, eléri a 87 százalékot.

A legfontosabb, mindennapi forint tranzakcióknál – mint az online csatornán indított átutalások, csoportos beszedési megbízások és az állandó átutalások – pedig jóval a tavalyi infláció alatti, csupán egy számjegyű mértékkel emelkednek a díjak. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy tavaly a forint állandó átutalási megbízások több mint négyötödét, a csoportos beszedési megbízások hozzávetőleg felét, az online csatornán indított forint átutalásoknak pedig a 68 százalékát díjmentesen végezték az ügyfelek.

Inflációkövető lakossági bankszámlavezetési díjemeléssel az ECO számlacsomagok jóváírási feltételeit teljesítő ügyfelek nem találkoznak. Ugyanakkor azok is, akik más számlacsomagokkal rendelkeznek és érintené őket az inflációkövető bankszámlavezetési díjemelés, bármikor átszerződhetnek az ECO számlacsomagra. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a díjak átlagos növekedése jóval elmarad a 2023-ra kimutatott 17,6 százalékos éves átlagos infláció mértékétől.

A számlavezetés díjmentes már a mindenkori nettó minimálbér összegét elérő jóváírás esetén is, míg a fiataloknak és diákoknak szóló termékvariánsaiban - ECO ForYou, ECO Start, ECO FirstStep - feltétel nélkül díjmentes. Emellett díjmentesek a számlaértesítések push üzeneten keresztül. Promóciósan 20 000 forint alatt díjmentesek az online forint átutalások és a forint állandó átutalási megbízások, valamint az első évben díjmentes az újonnan igényelt VISA Inspire Elektronikus bankkártya.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

címlapkép: MTVA/Bizományosi - Róka László 

Címkék:
bank, áremelés, online, cib, díjak, lakosság, számlavezetés, cib bank, lakossági pénzügyek, banki költségek, ügyfelek,