Így sarcolják meg a bankok a magyar ügyfeleket: súlyos tízezreket kell emiatt sokaknak fizetniük

Pénzcentrum2024. február 27. 09:07

Egy friss felmérés szerint a magyar bankok ügyfelei átlagosan 42 ezer forintot fizettek banki költségekre tavaly, amely összeg jelentős részét a tranzakciós illeték teszi ki, ami az államkasszába befizetendő és részben az ügyfelekre hárított kötelezettség - írja a 24.hu.

Az elmúlt években a bankokra vonatkozó szabályozás értelmében kötelezettség, hogy minden év január végéig összeállítsanak egy kimutatást ügyfeleik számára az előző év során felszámított banki költségekről. Becslések alapján az átlagos éves bankköltség számlánként körülbelül 42 ezer forint lehetett az előző évben, ami jelentős összeget képvisel, bár ez kisebb tételekből tevődik össze. A figyelem középpontjában a tranzakciós illeték áll, amelyet a bankoknak kell befizetniük a költségvetésbe a készpénzes (0,6%) és nem készpénzes műveletek (0,3%) után, amit aztán gyakran az ügyfelekre hárítanak.

Egy mini felmérés keretében 11 bankszámla esetében vizsgálták meg az előző év bankköltségeit. A legkevesebb díjat egy nyugdíjas esetében számolták fel, 16 ezer forintot, míg a legmagasabb díjat egy prémium számla tulajdonosa fizette ki, 94 ezer forintot, amelyből 66 ezret viszont visszakapott. Átlagosan 30–43 ezer forintos tartományban mozogtak a költségek attól függően, hogy bizonyos speciális számlák esetén figyelembe vették-e a kedvezményeket. A Bankmonitor becslése szerint az átlagos bankköltség egyébként 42 ezer forint volt az előző évben.

A felmérés során csak két prémium számla esetén tüntették fel explicit módon a tranzakciós illeték mértékét (20,7 ezer és 18,6 ezer forint/év). Más esetekben a tranzakciós illeték meghatározása törvényi alapon történt minden olyan tétel esetén, amelynél felszámítható volt az illeték. A bankkártyás vásárlásoknál alkalmazott tranzakciós illeték – évente 800 forint (érintőkártyák esetén 500 forint) – nem került külön elemzésre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

A tranzakciós illeték bevezetése óta eltelt időszakra vonatkozó költségvetési adatok tovább azt mutatják, hogy bár kezdetben optimista bevételi várakozások voltak (300 milliárd felett), csak mintegy 260 milliárd forint folyt be az első évben. A bevétel csak 2022-ben közelítette meg az eredeti terveket (293,6 milliárd). Az MNB-től kapott információ alapján tavaly a hitelintézetek díj- és jutalékbevétele összesen mintegy 1114 milliárd forintra rúgott. Ezen belül a pénzforgalmi tevékenység bevétele kiemelkedett mintegy 509 milliárd forinttal. A bankszektor által befizetett tranzakciós illeték mértéke így tavaly elérte a 305 milliárd forintot.

Címkék:
hitel, bank, tranzakciós illeték, bankok, hitelezés, hitelek,