Komoly hibákat vétett a hazai nagybank: gigabüntetést osztott ki az MNB

Pénzcentrum2024. február 9. 14:01

A Magyar Nemzeti Bank 53,5 millió forintra bírságolta a KDB Bankot többek között az IT-biztonság terén feltárt hiányosságai miatt - adta hírül a jegybank közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 53,5 millió forint bírságot szabott ki KDB Bank Európa Zrt.-re (KDB Bank) a vállalatirányítás, a belső védelmi vonalak, a kockázatmenedzsment, a működési és hitelkockázatok kezelése, illetve az IT-biztonság terén feltárt hiányosságok miatt - áll a jegybank erről szóló közleményében. Ebben az áll, az MNB - helyszíni ellenőrzést is magába foglaló - átfogó vizsgálatban a 2020. április 1-jétől az eljárás lezárásának napjáig terjedő időszakot tekintette át.

A felügyeleti vizsgálat hiányosságokat állapított meg többek között a bank szabályozási, adatszolgáltatási, számviteli gyakorlatával, javadalmazási politikájával, továbbá a belső ellenőrzés és az ügyfélcsoportképzés gyakorlatával kapcsolatban.

Az MNB fejlesztendőnek tartja a hitelintézet irányító és ellenőrző testületeinek működését, részvételüket a banki kontrollterületek irányításában és számonkérésében, illetve belső szabályozásbeli és működési problémákat, továbbá erőforráshiányt tárt fel a bank compliance (szabályozóknak való megfelelési) területén.

Az MNB továbbá hiányosságot azonosított a bank informatikai rendszeréhez kapcsolódó, a kockázatokat csökkentő intézkedési terv végrehajtásával összefüggésben - írták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bírság meghatározásakor a pénzügyi felügyelet figyelembe vette számos jogszabálysértés magas kockázati súlyát, illetve azt, hogy egyes, a javadalmazásra vonatkozó korábbi vizsgálatok során feltárt hiányosságokat a hitelintézet mostanáig sem küszöbölte ki maradéktalanul. 

A jegybank értékelése szerint a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, de mielőbbi kiküszöbölésük elengedhetetlen.

Címkék:
hitel, vizsgálat, mnb, jegybank, fejlesztés, informatika, hitelintézet, hiányosság,