Végre kiderült: ennyien nem tudják törleszteni a babaváró hitelt Magyarországon

Pénzcentrum2024. január 23. 17:32

Alig éri el az ezret a késedelmes babaváró hitelek aránya az összes felvett hitel közül, de a babavárósok 90%-ának másmilyen hitelt is töréeszteniük kell.

Mindeddig nem lehetett tudni, mennyi késedelmebe esett hitel van azok között, akik a babaváró hitelt vették fel. Matolcsy György jegybankelnök most egy írásbeli válaszban árult el néhány számot - írja a Portfolio.

A jegybankelnök válaszából kiderül, hogy az általános fizetési moratórium kivezetése után a 90 napon túl késedelmes háztartási hitelek aránya némileg emelkedett, 2022 márciusa óta azonban stagnálás figyelhető meg. A 2023 szeptemberében fennálló, mintegy 2 ezer milliárd forint értékű babaváró hitelállományból 15 milliárd forint volt legalább 30 napos késedelemben (0,8%), és 9 milliárd forint volt minimum 90 napos késedelemben (0,4%).

Szerződésszám szerint vizsgálva a majdnem 228 ezer babaváró szerződésből csak valamivel több mint 1,7 ezer darab szerződés volt legalább 30 napos késedelemben, ebből az 1 ezer szerződést alig meghaladó szám volt 90 napot meghaladó késésben. A teljes háztartási hitelportfólióban 1,5% a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya, a babaváró késedelmek aránya ezt is jelentősen alulmúlja – ismertette az MNB elnöke.

Címkék:
hitel, forint, hiteltartozás, milliárd, hitelek, babaváró támogatás, babaváró, babaváró kölcsön, babaváró hitel, babaváró hitel moratórium, babaváró hitel erste,