Ezt rontja el a hitelfelvételnél rengeteg magyar: sokan megbánhatják a hirtelen döntést?

Pénzcentrum2023. december 15. 18:31

A személyi kölcsön egyik legfőbb vonzereje, hogy szabadon felhasználható, azonban érdemes alaposan átgondolni, hogy egy kitűzött cél elérésére vagy egy váratlan pénzügyi probléma kezelésére valóban ez a konstrukció jelenti-e a legjobb megoldást.

Az OTP Bank szakértői összefoglalták mikor kifejezetten ajánlott kihasználni a termék kínálta előnyöket, ha a célok eléréséhez plusz forrásra van szükségük és mire érdemes figyelni az igénylésnél. A személyi kölcsönök iránti érdeklődés erősödését jelzi, hogy a megelőző év azonos időszakával összevetve megugrott az igénylések száma 2023 első kilenc hónapjában.

Az OTP Bank saját statisztikái szerint 2022-höz képest különösen a harmadik negyedévben következett be jelentős, a folyósított hitelek számában 25, összegében pedig ennél is nagyobb, 31 százalékos növekedés. A személyi kölcsön egyik legfőbb vonzereje, hogy szabadon felhasználható, nyújthat megoldást váratlan helyzetekre, de lehet hosszú távon is értékteremtő beruházás pénzügyi forrása.

Három élethelyzet, amikor a személyi kölcsön jó megoldás lehet:

  1. A lakásfelújítás, bővítés, korszerűsítés hosszútávú befektetés, ami megtérül. Az otthonnal kapcsolatos beruházások javítják az életkörülményeket, növelik a komfortérzetet, támogatják a fenntartási költségek csökkentését.
  2. Vannak váratlan helyzetek, amelyek azonnali megoldást követelnek. Lehet ez egy csőtörés, egy drága, de a háztartásban nélkülözhetetlen elektromos berendezés meghibásodása, rosszabb esetben egy hirtelen jelentkező egészségügyi probléma, amelynek orvoslása komoly költségekkel járhat.
  3. A személyi kölcsön jó megoldás értékteremtő beruházások támogatására. Ide sorolhatóak a jövőben megtérülő, vagy éppen a megélhetést közvetlenül segítő befektetések. Jó példa erre egy munkaeszközként is szolgáló autó megvásárlása, a munkaerőpiaci helyzetet javító tanulmányok, képzések, vagy egy vállalkozás bővítésének finanszírozása.

Az OTP Bank szakértői három tanácsot is megfogalmaztak, amit személyi kölcsön felvételénél ajánlott megfogadni: Álljon rendelkezésre elegendő havi jövedelem, ami megfelelő fedezetként szolgál a törlesztőrészlet finanszírozására, annak kigazdálkodása havi szinten sem jelentsen megoldhatatlan gondot. A kamat ismeretében érdemes pénzügyi tervet készíteni a futamidő teljes hosszára. Figyelni kell a különböző a díjak mértékére, összegére, mindig legyenek kéznél az ellenőrzést szolgáló dokumentumok.

Címkék:
bank, személyi kölcsön, otp, kölcsön, személyi, személyi hitel, hitelek,