Kijött a friss településlista: óriásit kaszálhat, aki itt kombinálja a CSOK Pluszt és a falusi CSOK-ot

Pénzcentrum2023. december 7. 18:29

Nemrégiben bejelentésre kerültek a CSOK Plusz, azaz a jövő évtől változó Családi Otthonteremtési Kedvezmény részletes szabályai, igénylési feltételei. A kedvezményes hitelprogram kombinálható lesz a Falusi CSOK-kal, így az ország egész területén, tehát az 5000 fő alatti preferált kistelepüléseken is igénybe lehet majd venni. Szakértők ezúttal annak jártak utána, hogy ezzel a kombinációval milyen lehetőségei lehetnek az egy vagy többgyermekes családoknak és hogy országszerte melyek azok a népszerű települések, amelyek vonzó célpontok lehetnek az otthonteremtés szempontjából.

2630 preferált kistelepülésen lesz elérhető jövőre a Falusi CSOK lakástámogatás, amely teljes illetékmentességgel és magasabb támogatási összegekkel érkezik. A kormány friss bejelentése szerint ráadásul igény esetén kombinálható is lesz az új CSOK Plusz támogatott hitellel, ami tovább bővíti a családok otthonteremtési lehetőségeit. Új lakóház vagy használt lakás esetén 1, 4, vagy akár 15 millió forintos összeghez is hozzá lehet jutni a meglévő és vállalt gyermekek számától függően, illetve meglévő lakóingatlan korszerűsítése vagy bővítése esetén 500 ezertől 7,5 millió forintig terjedhet a támogatási összeg.

Szakértők ez alapján kiszámolták: legjobban a három gyermeket vállaló családok járhatnak a kétféle támogatás kombinálásával, ugyanis ők jövőre nagyobb értékű ingatlant tudnak vásárolni, gyakorlatilag nulla forint önerővel, alacsony törlesztőrészlettel és a lehető legkedvezményesebb kamattámogatott hitellel.

Táblázatuk szerint, egy háromgyermekes család első lakásvásárlóként a választott kistelepülésen akár egy 57 millió forint feletti vételárú ingatlanban is gondolkodhat: a CSOK Plusz támogatási összegen felül, 10%-os önerővel kalkulálva, a Falusi CSOK összegével együtt ugyanis nincs szükség külön megtakarításra, amelyet saját zsebből kell megfizetniük, ugyanis ebben az esetben a vételár teljes összegét fedezik a támogatások.

Azt azonban fontos megjegyezni: ahhoz, hogy ezeket a támogatási összegeket igénybe tudják venni, megfelelő, terhelhető jövedelem szükséges, tehát a párnak hitelképesnek kell lennie, valamint minden további CSOK feltételnek is meg kell felelniük. Ezek feltérképezésére javasolt a profi pénzügyi szakértői közreműködés, amely azon túl, hogy leveszi a pár válláról az ügyintézés terheit, még díjmentes is.

A Duna House utánajárt, hogy a fentiek ismeretében milyen lehetőségeket tartogat az ingatlanpiac a jelenleg is keresésben lévő házaspárok, családok számára azokon a Budapest melletti, ismertebb kistelepüléseken, amelyek mindössze egy órányi autóútra találhatóak a fővárostól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pest megyei Tápióság és környéke például ilyen értelemben népszerű lokáció, ahonnan jelenleg is sokan ingáznak a fővárosba. A Duna House értékesítési adatai alapján ezen a területen az idei évben 256 ezer forintos négyzetméteráron is megoldható az otthonteremtés. Az itt letelepedők átlagosan 19,5 millió forintból oldották meg 2023-ban az ingatlanvásárlást, ezért az összegért pedig már egy tágas, 76 négyzetméteres családi ház is vásárolható.

Budapest vonzáskörzetén kívül is számos olyan meglepetés település került be a listába, amely vonzó célpont lehet a családok számára, mint például a népszerű üdülőtelepülés, a Zala vármegyei Zánka vagy a Somogy vármegyei, balatoni települések közül Balatonszemes vagy Balatonfenyves is jó lehetőségeket tartogathatnak. Utóbbi esetében a 2023-ban zárult eladások alapján 721 ezer forintos négyzetméteráron, átlagosan 38,4 millió forintból is vásárolható 53 négyzetméteres alapterületű ingatlan.

Címkék:
hitel, duna house, csok, költözés, ingatlan vásárlás, családtámogatások, csok plusz,