Kész, vége, ennyi volt: megszüntette egy sor lakáshitelét a Raiffeisen Bank

Pénzcentrum2023. december 1. 15:14

2023. december 1-től az 5 éves kamatperiódusú és a végig fix kamatozású jelzáloghitelek forgalmazásának felfüggesztése mellett döntött a Raiffeisen Bank. A banknál ezentúl csak 10 évig fix kamatozás mellett lehet lakáshitelt igényelni.

2023. december 1-től csak 10 évig fix kamatozás mellett forgalmaz lakáshitelt a Raiffeisen Bank – tájékoztattak a Bankmonitor szakértői. A bank mai napon megjelent hirdetményei (itt és itt) értelmében az 5 éves kamatperiódusú és a végig fix kamatozású jelzáloghitelek forgalmazása felfüggesztésre került. A hirdetmények elején olvasható tájékoztatás szerint a bank az:

[…] 5 éves kamatperiódusú, illetve 5, 15, 20 évig végig fix kamatozáshoz kötött jelzáloghiteleinek befogadását visszavonásig felfüggeszti és erre tekintettel az erre vonatkozó rendelkezések a Kondíciós Listából törlésre kerültek. A 2023. november 30. napjáig befogadott ügyletek vonatkozásában a termékre vonatkozó kondíciók és feltételek a «Kivezetett, elszámolásban nem érintett, már nem igényelhető jelzálog alapú hiteltermékekre érvényes Hitelek II. Kondíciós listába» kerültek átvezetésre […].

Ez bizonyos értelemben tekinthető visszalépésnek, hiszen a 10 évnél hosszabb futamidejű jelzáloghitelek esetében nem lesz mód a teljes futamidőre fix kamatozás mellett hitelt igényelni a Raiffeisen Banknál. Ugyanakkor az is igaz, hogy eddig is a bank 10 évig fix kamatozású kölcsöne volt a legolcsóbb, így innen nézve csak a kevésbé kedvező ajánlatok kerültek felfüggesztésre.

Például 20 millió forint, 20 éves futamidejű lakáshitelt 800 ezer forint nettó jövedelem mellett november 30-án a Raiffeisen Bank az alábbi feltételekkel kínált:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 5 évig fix kamat mellett a törlesztő 183 822 forint, a THM 9,71%,
  • Végig fix kamat mellett a törlesztő 179 303 forint, a THM 9,33%,
  • 10 évig fix kamat mellett a törlesztő 162 344 forint, a THM 7,87%.

A gyakorlatban tehát alaposan feltételezhető, hogy az ügyfelek többsége egyébként is a most versenyben maradt ajánlat mellett döntött.

Címkék:
hitel, RAIFFEISEN, lakáshitel, jelzáloghitel, kamatperiódus, fix kamatozás, bankmonitor,