Ez is megváltozott a Babaváróval kapcsolatban: kevesen tudnak róla, de nekik nagyon fontos

Pénzcentrum2023. szeptember 16. 13:59

A Babaváró támogatást érintő szeptemberi jogszabálymódosítás egyik kevéssé ismert pontja szerint a jövőben nem kell benyújtani a várandósgondozási könyvet a terhesség igazolásához. Sőt, ezzel a dokumentummal nem is lehet a továbbiakban leigazolni a magzatot. De akkor mit kell beadni a pároknak ebben a helyzetben? Erre válaszolt most a szakértő.

Babaváró hitel egy kamatmentes, szabad felhasználású támogatott hitel. A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, ha ezen időszakon belül az igénylőknek gyereke születik, akkor az ingyenesség véglegessé válik. Ha a futamidő alatt megérkezik a második baba, akkor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyerek születésekor pedig elengedik a teljes tartozást.

Az első két gyerek érkezésekor a házaspár kérelmezheti a törlesztési kötelezettség 3 éves szüneteltetését is, ezen időszak alatt nem szükséges megfizetni a bank részére a kölcsön törlesztőrészletét. Az már jól látszik, hogy a kölcsön akkor válik igazán kedvezővé, ha az adósnak a futamidő alatt gyermeke, gyermekei születnek - kezdi közleményét a Bankmonitor.

Ki minősül gyereknek a Babaváró hitelnél?

A Babavárónál a vér szerinti és az örökbefogadott gyermekek számítanak, azok után kaphatjuk meg a végleges kamatmentességet és a tartozáselengedést. Fontos, hogy a terhesség 12. hetét betöltött magzat már gyereknek minősül, vagyis ezen időpont után kérhetjük a következő támogatási szintet - írják.

Ki kell hangsúlyozni, hogy a kölcsön igénylése előtt született gyermekek nem számítanak. Ha a párnak két gyereke volt már a Babaváró igénylése előtt, akkor a kölcsön igénylésekor nem jár automatikusan a végleges kamatmentesség és a 30% tartozáselengedés. Ha az igénylést követően a házaspárnak születne egy gyermeke, akkor ezután nem a kölcsön teljes elengedése jár, hanem a végleges kamatmentesség.

Ugyanakkor azt is ki kell hangsúlyozni, hogy a meglévő baba nem kizáró ok, csak a támogatások szempontjából nem veszik figyelembe ezeket a gyerekeket - hívja fel mindneki figyelmét a közlemény.

Mi változott a baba leigazolásánál?

Természetesen ahhoz, hogy a következő támogatási szintet elérjük, igazolnunk kell a gyermeket a bank felé.

  • Vér szerinti gyermek esetén szükség van születési anyakönyvi kivonatra, lakcímkártyára és az adókártyára (ez utóbbi sok esetben helyettesíthető az adóazonosító jelet tartalmazó igazolással).
  • Örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező végleges határozatra, az örökbefogadott gyermek lakcímkártyájára és adóigazolványára lenne szükség.
  • Magzat esetén pedig meghatározott tartalmú orvosi igazolást vár el a bank. (A baba megszületését követően természetesen a születési anyakönyvi kivonatot, a lakcímkártyát és az adókártyát utólag be kell mutatni.)

Korábban a várandósgondozási könyvvel is le lehetett igazolni a magzatot, erre azonban jelenleg már nincs lehetőség, mindenképpen külön orvosi igazolást kell kérni, és azzal szükséges a bankba bemenni - emeli ki a változás tényét a Bankmonitor. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mit kell tartalmaznia az igazolásnak?

A Babaváróról szóló rendelet szabályozza, hogy mit kell tartalmaznia ennek az igazolásnak:

Alulírott, a várandósgondozásban részt vevő szülész-nőgyógyász szakorvos igazolom, hogy az 1. pontban nevezett személy várandóssága fennáll.

I. A várandós személy személyes adatai

  1. neve
  2. születési neve
  3. anyja neve
  4. születési helye és idejeakcíme

II. A várandósság adatai

  1. a várandósság 12. hete betöltésének napj
  2. szülés várható időpontja
  3. magzatok száma

III. Az igazolást kiállító szülész-nőgyógyász szakorvos adatai

  1. szakorvos orvosi neve
  2. szakorvos alapnyilvántartási szám
  3. dátum
  4. szakorvos aláírása és bélyegzője

Címkék:
hitel, babaváró támogatás, babaváró, babaváró kölcsön, babaváró hitel,