Mi folyik a slágerhitelekkel? Óriásit zuhant az igény a magyar családok kedvenc kölcsönei iránt

Pénzcentrum2023. augusztus 9. 10:44

Ez Erste az egyévvel korrábinál jobb eredménnyel zárta az idei első félévet, az egyszeri hatások miatt is növekvő működési kiadásoknak köszönhetően. A magas kamatkörnyezet miatt az ügyfelek lényegesen kevesebb új hitelt igényelnek. Az új lakáshitelek folyósítása kevesebb, mint felére esett vissza az egy évvel korábbi azonos időszakkal összevetve, míg a cégek esetében az új kihelyezés 43 százalékkal csökkent - ismertették a pénzintézet szerdai sajtótájékoztatóján.

Az Erste működési bevételei 2023 első félévében - a nemzetközi könyvviteli szaványok szerint készített kimutatás alapján - 46,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi adatot. Az emelkedés hátterében a díj- és jutalékbevételek közel 16 százalékos növekedése mellett a támogatott hitelek átértékelődése áll, amely a kamatkörnyezet jelentős változása miatt tavayl csökkent (-13,9 milliárd), míg idén jelentősen növelte (+19,7 milliárd) a működési bevételeket - árulta el Jleasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója a 2023 első félévi eredményeket bemutató sajtótájékoztatón.

A működési költséggel kapcsolatos kiadások eközben 8,1 százalékkal csökkentek, túlnyomóan a Sberbankhoz kapcsolódó OBA-tétel miatt, amely tavaly 7,9 milliárddal növelte, idén viszont egy 3,2 milliárdos visszatérítés révén csökkentette a költségoldalt - ismertette a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

A  költség/bevétel arány 34,6 százalékosra csökkent, a működési eredmény több min a duplájára nőtt a 2022-eshez képest. Az adózás utáni eredmény több mint 42,2 milliárd forinttal javult- mely növekmény 94 százalékát a fair value és a Sberbankhoz kapcsolódó OBA-tétel teszi ki.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya június végén 10,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás volumene viszont 39 százalékkal elmaradt a tavalyi év első felének teljesítményétől. Az NPL-ráta 2,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 3,3 százalékról - közölte Jelasity Radován.

A teljes lakossági hitelállomány 2 százalékkal nőtt éves összevetésben, az új kihelyezések értéke azonban az idei első félévben 34,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a jelzáloghitelek iránti kereslet visszaesése miatt. Az új lakáshitelek folyósítása 57 százalékkal esett vissza a 2022-es eredményhez képest. A fogyasztási típusú hiteleknél a kihelyezés összességében 16 százalékkal csökkent. Ezen belül a személyi kölcsönök esetében 10 százalékkal, míg a Babaváró hitel iránt 43 százalékkal csökkent a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. A kisvállalkozók esetében az új folyósítás 20 százalékkal nőtt éves összevetésben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vállalati területen a kötvény- és a hitelállomány együttesen 20 százalékkal nőtt egy év alatt, és június végén meghaladta a 1146 milliárd forintot. A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 21 százalékkal gyarapodott, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 9 százalékkal csökkent, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 55 százalékkal nőtt 2022 első félévéhez képest. Ugyanakkor az egy évvel korábbinál jóval magasabb kamatkörnyezetben a cégek megfontoltabban nyúlnak külső forráshoz. Az első félévben ezért az új kötvények és hitelek volumene 43 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Címkék:
hitel, bank, pénzintézet, erste, hitelállomány, nemzetközi, ügyfelek, hitelpiac,