Ezt rontja el rengeteg magyar hitelfelvétel előtt: súlyos milliókat bukhat el, aki erre nem figyel

Pénzcentrum2023. július 4. 20:04

Vannak helyzetek, amikor munkahelyváltás előtt azt is mérlegelni kell, hogy ennek milyen hatása lehet a jövőben hitelfelvétel vagy támogatás igénylésekor - hívja fel a figyelmet a Bankmonitor. Nem célszerű meggondolatlanul felmondani a munkahelyünkön, különösen akkor, ha a közeljövőben hitelt igényelnénk, esetleg valamilyen otthonteremtési támogatást vennénk igénybe a szakértők szerint.

Nehézséget okozhat hitelfelvételnél a munkahelyváltás

Egy személyi kölcsönnél vagy lakáshitelnél a bankok többsége legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyt vár el a jelenlegi munkahelyeden, de van pénzintézet, ahol 6 hónapot kötnek ki. Bármelyik is legyen azonban, nem állhatsz próbaidő alatt, amit esetleg igazolnod is kell. (Felmondási idő alatt sem juthatsz banki hitelhez.)

A Babaváró hitel esetében legalább a pár egyik tagjának 3 éves folyamatos – a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 6. §-a szerinti – TB jogviszonyt kell igazolnia. A TB jogviszony folyamatosnak minősül akkor is, ha az elmúlt 3 évben munkahelyet váltottál, de akkor a két munkahely közötti időszak nem haladhatja meg a 30 napot. Fontos ugyanakkor, hogy a fenti TB jogosultsági feltétel mindössze a támogatás személyi feltétele, ahhoz, hogy a bank hitelbírálatán is sikeresen átjuss, szükség lesz megfelelő jövedelemre, valamint arra, hogy legalább 3-6 hónapja az aktuális helyen dolgozz, mégpedig véglegesítve.

A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) esetében az igénylők legalább egyikének 180 napos, 10 millió Ft összegű CSOK esetén 2 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A TB jogviszonyba a külföldi TB is beleszámít, de legkésőbb a CSOK szerződéskötéstől számított 180 napon belül a magyar TB-be át kell jelentkezni. Mivel a CSOK egy állami támogatás, ahol a bankok csak közvetítők, így jövedelemvizsgálat nem történik.

Más a helyzet a CSOK és a Falusi CSOK mellé igényelhető szuperolcsó, legfeljebb 3 százalékos, fix kamatú CSOK hitellel, ami két meglévő vagy vállalt gyereknél igényelhető a CSOK támogatás mellé. Mivel ez kölcsön, a bank mindenképp ellenőrzi majd a jövedelmedet, valamint azt, hogy dolgozol-e legalább 3-6 hónapja a jelenlegi munkahelyeden.

Címkék:
hitel, lakáshitel, bank, támogatás, személyi kölcsön, csok, személyi, magyar, hitelfelvétel, bankok, személyi hitel, babaváró, babaváró hitel, lakáskölcsön,