Brutál kamatemelést kapott a nagykába több tízezer magyar hiteles: nagyot ugrik a törlesztő júliustól

Pénzcentrum2023. június 27. 19:44

15 százalékkal, havi 55 ezer forintra nő egy átlagos szabad felhasználású diákhitel törlesztője júliustól. Így, ha nem tud többet fizetni a pályakezdő, akkor a futamidőt kell kitolni. A múlt héten jelentette be a kormány, hogy 4,99 százalékról 7,99 százalékra emelik a kamatot az év második felében a diákhiteleknél. Így az eddig nagyon kedvezőnek számító hitel majdnem a lakáshitelek szintjére drágul mindenkinek, aki jelenleg törleszti. 

4,99 százalékról 7,99 százalékra emelik a szabad felhasználású diákhitel kamatát július elsejével. Ezzel arányosan ugrik meg az új kölcsönök, illetve a meglévők, 100 ezer egyetemi hallgató és öregdiák hitelének havi törlesztője. Az RTL Híradó riportja szerint az az adós, aki összesen 4 és fél millió forintot vett fel, mire diplomát szerzett, havi 7 ezer forinttal többet, 55 ezret törleszthet júliustól, ha 10 év alatt rendezné a tartozását. Aki nem tud többet fizetni, akár 2 évvel hosszabb futamidőre számíthat, ha a majdnem 8 százalékos kamatszintből a jövőben sem engedne a kormány.

A kabinet az RTL Híradó megkeresésére azt írta, ha 10 százalék alá esik az infláció, újra csökkenthetik a szabad felhasználású diákhitel kamatát. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium múlt csütörtökön azt közölte, hogy 14 százalékra kellene emelkednie a kamatoknak, ha a kormányzat nem tartaná fenn a támogatott konstrukciót.

Címkék:
hitel, diákhitel, kamat, kölcsön, törlesztőrészlet, futamidő, fiatalok, kamatemelés, rtl, törlesztő, híradó,