Friss információk a kamatstop kivezetéséről: erről minden magyar hitelesnek tudnia kell

Pénzcentrum2023. május 7. 14:27

A BUBOR szintje lesz a döntő kérdés a kamatstop kivezetése kapcsán, ha ez lejjebb jön, akkor már nem lesz szükség az intézkedésre - mondta Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója. Ennek kapcsán Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója arról beszélt, a mostani adóterhelés fenntartása súlyos helyzetet teremtene, a kamatstopban, különösen a vállalkozások felé, több logika van.

2024-ben biztosan nem fogják tudni realizálni a magyar bankok azt a kamatmarzsot, mint 2022-ben vagy akár idén, a különadókat ezért ki kellene vezetni. A mostani adóterhelés fenntartása súlyos helyzetet teremtene, a kamatstopban, különösen a vállalkozások felé, több logika van - mondta Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója a Portfolio Hitelezés 2023 konferenciáján. A szakember arról is beszélt, erős a bankszektorban a verseny, ezen nem ront a szektor konszolidációja. Kétszámjegyű kamatok mellett senki nem akar hitelt felvenni, a lakossági oldalon nem is lesz fordulat egyelőre. Ugyanakkor a babaváró hitel esetében nehezen érthető az alacsony hitelkereslet.

A kamatstop kivezetése kapcsán Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója szerint a BUBOR szintje lesz a döltő kérdés, ha ez lejjebb jön, van realitása a kivezetésének. A szakember a panelbeszélgetésen arról is beszélt: 2025 végéig a bankszektor bevétele magasabb lehet, mint korábban gondolták volna, hiszen a kamatkörnyezet nem fog visszamenni a korábbi alacsony szintre. A költségek viszont makacsul emelkednek eközben az infláció miatt, a nagy kérdés, milyen hatékonysági lépésekkel lehet őket kordában tartani. 

Jelasity Radován szerint tankönyvi szituációban vagyunk: a magas inflációra a monetáris politika a kamatok emelésével és ezzel a hitelezés visszafogásával reagált, az a kérdés, a mostani inflációs plató mennyire lesz hosszú. Az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a kamatstop kapcsán arról beszélt az eseményen, hogy a jól teljesítő, akár hitelmoratóriumban is érintett agrárcégek esetében nem igazán méltányos az intézkedés fenntartása.

Címkék:
hitel, bank, konferencia, bubor, hitelek, babaváró, babaváró hitel, banki kamatok, hitelkamatok, kamatstop,