Mégis van pénz? Alig van már teljesen bedőlt hitel Magyarországon, szépen törleszt, akinek kell

Pénzcentrum2023. március 28. 16:33

Egyre kevesebb a bedőlt hitelek aránya, ennek megfelelően száraz a követeléskezeői piac is - írja elemzésében a Portfolio.

A rezsiemelkedés, a vágtató infláció és a gazdasági recesszió ellenére nem emelkedett érdemben a bedőlt háztartási hitelek állománya a bankoknál 2022 végéig. Az MNB kedden közzétett adatai szerint mindössze 1,5 százalékuk volt 90 napon túl késedelmes, a követelésvásárlói piac ennek megfelelően továbbra is „száraz” - erről ír a Portfolio.

Megjegyzik azt is, hogy az adatok megerősítik a lakossági hitelek 90 napon túli késedelmére vonatkozó 1,5%-os adatot: bruttó 9780 milliárd forintnyi belföldi lakossági hitelből 149 milliárd forint számít 90 napon túl késedelmesnek és további 70,5 milliárd forint 90 napon belül hátralékosnak, utóbbiak egy része a tapasztalatok szerint nem fog átcsúszni végül a 90 napon túli tartományba. A 1,5%-os arány lényegében stagnálást jelent: mondhatni 2022 egészében itt állt a 90 napon túli lakossági hitelek aránya a bankszektorban.

Elemzésében a Portfolio azt is megjegyzi: a hitelek nem teljesítésének elsődleges mozgatórugója a foglalkoztatottsági helyzet romlása, a munkanélküliség emelkedése lehet Magyarországon. A KSH februárra vonatkozó modellbecslése szerint 4 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, amely 196 ezer fő munkanélküli létszámnak feleltethető meg.

Címkék:
forint, portfolio, lakosság, hitelezés, milliárdok, lakossági pénzügyek, hitelek, bedőlt hitel,