Újra milliárdokat oszt szét a kormány rengeteg magyar között: nemsokára indul a program

Pénzcentrum2023. március 1. 09:50

Kormányhatározat jelent meg a kedd este közzétett Magyar Közlönyben a Baross Gábor Újraiparosítási Tőkeprogramról. A 600 milliárd forintos kormányzati kezdeményezésnek három lába lesz: ingatlan- és értékpapíralapokba való bevásárlás, a jelenlegi állami alapokra történő ráemelés, és végül új alapok indítása - derült ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss közleményéből.

A Hitelprogram népszerűségét mutatja, hogy a február 1-jén meghirdetett 700 milliárd forintos keret gyakorlatilag kevesebb, mint 1 hónap alatt kimerült, valamint a rendkívül kedvező, 5%-oskamatozású hiteleket kínáló Széchenyi Kártya Program iránt is rendkívül magas az érdeklődés.

A kormányhatározatban a kabinet kijelenti, hogy egyetért a részére bemutatott Baross Gábor Tőkeprogram főbb feltételeivel és felhívja a gazdaságfejlesztési minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a részletes feltételeinek kidolgozása érdekében, illetve gondoskodjon a tőkeprogram lebonyolításáról. Ez a munka március 1-jén kezdődik meg. Ugyancsak Nagy Márton feladata, hogy vizsgálja meg a Baross Gábor Tőkeprogram keretében megvalósuló zöld ingatlanberuházások hatékonyságának növeléséhez szükséges jogszabály-módosítási javaslatokat.

Nagy Mártont arra is felkérték, hogy energiaügyi miniszter és az építésügyi és közlekedési miniszter bevonásával készítsen előterjesztést a kormány részére a szükséges intézkedésekről. Ennek határideje március 31. Szintén a gazdaságfejlesztési miniszter feladata, hogy megvizsgálja a szabályozói lehetőségeket a vállalati szereplők zöld beruházásainak ösztönzésére és erről is készítsen előterjesztést a kormány részére a szükséges intézkedésekről. Ennek lebonyolítására április 30-ig kapott időt.

Címkék:
beruházás, hitelprogram, hitelezés, gazdasági növekedés, újraindulás, forgóeszköz, újraindítási gyorskölcsön,