Megrohanták a magyar bankokat a pánikoló fiatalok: csak ez a hitel kell nekik, mit tudhatnak?

Pénzcentrum2023. február 7. 09:58

Több babavárót vettek fel a magyarok 2022 decemberében, mint a lakáscélú hitelekből és személyi kölcsönből összesen. Ilyen elég ritkán van, legutóbb három éve fordult elő, a babaváró hitel bevezetésekor. Úgy tűnik, a magyarok tényleg megijedtek attól, hogy tényleg nem lesz több lehetőségük a családtervezésnél népszerű családtámogatást felvenni - a 70 milliárdos összeg a második helyen van a hónapok örökrangsorában.

70 milliárd forint volt az új szerződések összege 2022 utolsó, decemberi hónapjában a babaváró hitelnél - ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank szerdán közzétett, a decemberi adatokat vizsgáló adatsorából. A babaváró hitelt annyian szerették volna igényelni az akkor még utolsónak látszó percekben, hogy jobban teljesített, mint a személyi kölcsön és a lakáshitelek piaca együttvéve. Megnéztük a számokat, és megpróbáljuk megjósolni, mi következhet most.

Eszetlen roham, rengeteg családnak kellettek a babás milliók

2022 decemberében 70,41 milliárd forintnyi új szerződést adtak a bankok a babaváró hitelből az ügyfeleknek, ami nem csak a tavalyi évben, hanem az elmúlt három évben is majdnem egyedülálló. Ennél többet, több mint 100 milliárdot a fennállása óta csak egyetlen hónapban, 2019 augusztusában vittek el a magyarok ebből a hiteltípusból.

Loading...

Ez annak ellenére történt, hogy a lakáscélú hitel, a személyi kölcsön, valamint a lakásfelújításra és korszerűsítésre kínált hiteltípusok közül egyedül a babaváró kamata emelkedett, igaz, minimálisan. Sokkal egyszerűbb a magyarázat, ha meggondoljuk, hogy december legvégéig nem lehetett tudni, hogy 2023 január 1-je után is lehet-e még igényelni ezt a népszerű családtámogatást. Mivel azóta kiderült, hogy a hitel lejárati ideje két évvel, 2024 végéig meghosszabbodik, most arra számítanak az elemzők, hogy a babaváró havi új szerződései visszacsúsznak a 20-30 milliárdos jegyzési sávba.

Mindent vitt az év vége

Feljebb említettük, hogy a 70 milliárdos újszerződés-összeg természetesen abszolút rekordnak számít a 2022-es esztendőben, de sokkal egyszerűbb, ha ránézünk az alábbi grafikonra: messze kimagaslik a többi hónap közül a decemberi érték, novemberhez képest több mint megduplázódott az új szerződések értéke.

Loading...

Erős a kontraszt akkor is, ha a decemberi adatot a januárral vetjük össze. Az év elején 29, míg az év végén 70 milliárdos volt az új szerződések összege, vagyis két és félszeres növekedésről beszélhetünk. 2022-ben összesen 457,19 milliárdnyi babaváró hitelt vettek fel a magyarok, ami ha a tízmilliós összeget vesszük alapul, azt jelenti, hogy csaknem 46 ezer család vette igénybe a babavárót.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lenyomott minden mást

Az erős, eddig csak egyszer látott roham azt is jelenti, hogy a babaváró valamennyire minimalizálta a hitelezés decemberi számában látható súlyos károkat. Mivel mind a lakáshitelezés, mint a személyi kölcsönök alaposan leszerepeltek, a babaváró hetven milliárdja kicsit rendet vágott, de összességében még így is visszaesett a hitelezés.

Loading...

Mint a grafikonon is ábrázoltuk: a lakáshitelek, illetve a személyi kölcsönök összesen nem "hoztak" annyit, mint a babaváró egyedül. Statisztikailag ez is kuriózum: eddig csak egyetlenegyszer, 2019 augusztusában fordult elő ilyen együttállás. Mivel a babaváró újabb két évig még biztosan felvehető, egyhamar biztosan nem várható, hogy ilyen ritkaságokat lássunk a havonta kiadott adatokban.

Címkék:
hitel, személyi kölcsön, kölcsön, december, személyi, hitelezés, hitelek, roham, babaváró támogatás, babaváró, babaváró kölcsön, babaváró hitel,