Brutális kamatokra számíthatunk idén: ezt rengeteg adós fogja megsínyleni

Portfolio2023. január 2. 16:34

A jelenleg is 13%-os jegybanki alapkamat miatt idén akár 52% is lehet a THM egyes hitelkonstrukcióknál – írja a Portfolio. A személyi kölcsönöket 37,0%-os, a hitelkártya-, folyószámla-, kézizálog- és áruhiteleket pedig 52,0%-os maximális THM-mel lehet nyújtani 2023 első felében az alapkamat növekedése következtében. 

A 2009. évi CLXII. törvény szerint a hitelező a fogyasztónak nem nyújthat olyan hitelt, amelynek teljes hiteldíj mutatója (THM) meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét. Ez alól kivételt képeznek a hitelkártya-, folyószámla-, kézizálog-hitelek és az áru értékesítőjének, a szolgáltatás nyújtójának folyósított áruhitelek: ezeknél a THM nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét.

Az érintett naptári félévet megelőző hónap első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó az adott naptári félév teljes időtartamára, ezért tehát a THM-plafon 2023 első felében végig változatlan lesz. Mivel tavaly június 1-jén 5,9%, december 1-jén pedig 13,0% volt a jegybanki alapkamat, ezért az általános THM-plafon a tavalyi második féléves 29,9%-ról 37,0%-ra, a hitelkártya-, folyószámla-, kézizálog- és áruhitelekre vonatkozó THM-plafon pedig 44,9%-ról 52,0%-ra emelkedik.

Címkék:
hitel, folyószámla, alapkamat, jegybank, adósság, hitelkártya, thm, drágulás, jegybanki alapkamat, alapkamat emelés,