Megmenekül százezernyi magyar devizahiteles? Itt a válasz a Kúria ítélete után

Pénzcentrum2022. december 16. 09:02

Egy nemrégiben született Kúria-ítélet miatt úgy tűnhet, hogy a devizahitelesek mentesülnek a végrehajtások alól.

Egy néhány hete hozott Kúria-ítélet kimondta, hogy a rossz közjegyzői okiratokkal "megpecsételt" devizahitelek mentesülhetnek a végrehajtások alól - írja az Index. A lap ezért megkérdezett egy szakembert, mi most pontosan a helyzet, és mit jelent ez a végrehajtók, valamint a követeléskezelők szempontjából.

Bódizs Kornél, a a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének elnöke igen egyértelműen fogalmazott a válaszában:

a devizahitelesek nem mentesülnek a terhek alól.

Elmondta, hogy a kérdéses ítélet egy konkrét perben hozott döntés volt, amelyben a bíróság alakilag nem találta megfelelőnek a közjegyzői felmondás tanúsítványát. Ez abban az adott ügyben azt jelenti, hogy a jelenlegi végrehajtás nem folytatódik, annak eddigi költségeit kifizeti a hitelező, a behajtási idő pedig megnövekszik. Ettől azonban a döntés még nem precedensértékű, és nem lehet ráhúzni más devizahiteles esetekre.

Címkék:
devizahitel, Kúria, ítélet, felmondás, döntés, devizahitel károsult, devizahitelesek, devizahiteles perek, devizahitel károsultak,