Hatalmasat buktak a hazai biztosítók idén ősszel: durván visszaesett a pénzintézetek nyeresége

Portfolio2022. december 6. 20:32

A magyar bankszektor 328 milliárd forintos, a biztosítási szektor pedig 21 milliárd forintos adózás utáni profitot ért el 2022 első három negyedévében. A bankok profitja ezzel 34%-kal, a biztosítóké 66%-kal volt kevesebb az egy évvel korábbihoz képest – írja a Portfolio.

 Az MNB friss adatai szerint a jegybanki kamatemelések és a hitelállomány bővülése a nettó kamatbevételek 66%-os megugrását okozta a harmadik negyedévben, azonban ezt a pluszt elvitték a működési és a kockázati költségek. Összességében a harmadik negyedévben tavalyhoz képest 20%-kal kisebb, 120 milliárdos nem konszolidált belföldi nyereséget ért el a szektor, miközben a lakossági hitelezés üteme határozott lassulást mutat.

Októberben az egy évvel korábbi szint felére esett az új lakáshitelek aránya. Ugyan a piaci hozamkörnyezet indokolná, sok bank vonakodik ezért tovább emelni a hitelkamatain, mert ezzel tovább csökkenhet az új hitelfelvételek száma. Egy évtized után először veszteséges lett a magyar biztosítási szektor a harmadik negyedévben. A történelmi csúcson lévő aszálykárok és a vágtató kárinfláció mellett a kormány új pótadója is sújtotta az intézeteket. Összességében a biztosítási piac díjbevétele mindössze 0,3%-os év/év alapú növekedést produkált.

Címkék:
hitel, pénz, lakáshitel, bank, kamat, biztosító, bevétel, hitelezés, nyereség, recesszió,