Kibővül a kamatstop: ezek a magyarok járhatnak nagyon jól mától

G72022. november 15. 09:15

A kormány mától kiterjeszti a kamatstopot a kis- és középvállalkozásokra is, így aki változó kamatozású hitelt vett fel, most nagyon jól járhat. A döntés segíthet azokon, akik nem terveztek előre alaposan, azonban később mindenki megissza még ennek a levét – írja a G7.

November 15-től a kormány bevezeti a kamatstopot, ezzel támogatást nyújtva a kis- és középvállalkozásoknak, azonban hosszú távon ez azokat segíti, akik nem terveztek eléggé jól a hitelfelvételkor, illetve később még durva következményei lehetnek ennek. A kormány október 22-én döntött úgy, hogy a változó, BUBOR-hoz kötött kamatok esetében a referenciaértéket a június 28-i 7,77 százalékos szinten rögzíti. A becslések szerint vállalatonként gíy 1,3–1,4 millió forintot takarítanak meg, míg a bankok által elszenvedett kamatveszteség 80 milliárd forintra is rúghat.

A bökkenő viszont, hogy a kamatstop a rövid futamidejű, változó kamatozású konstrukciókat érinti, amit jellemzően rossz finanszírozási struktúrával működő cégek vettek fel. Ezzel a döntéssel pedig a kormány azokat támogatja, akik nem voltak éppen sikeresek, vagy anyagilag túl felelősségteljesek. A kamatstop miatti veszteséget viszont a bankoknak kell viselni, a pénzintézeteknek pedig így biztosan nem fog nőni a hitelezési hajlandósága. Emiatt viszont a jól működő cégek is nehezebben jutnak majd hitelhez, és ez hosszabb távon akadályozhatja a gazdasági fejlődést is.

Címkék:
hitel, vállalkozás, bank, cégek, bankok, hitelezés, bubor, kis és középvállalkozások, kamatstop,