Itt az első fecske: ez a bank már elkezdte kivezetni a babaváró hitelt

Pénzcentrum2022. november 14. 13:29

November 30-tól nem fogad be további babaváró hitel igényléseket az UniCredit Bank. A döntés oka az lehet, hogy bár a babaváró támogatás folytatásáról már döntés született, a konstrukció feltételei módosulhatnak 2023-tól. Ezért a bank a november végéig befogadott igényléseknél látja csak biztosítottnak, hogy az igénylők a jelenlegi feltételekkel megkaphatják a konstrukciót. A Bankmonitor szakértői szerint hamarosan más bankok is hasonló bejelentéseket tehetnek.

Frissítés! 2022.11.16. - Fontos bejelentést tett az UniCredit

A babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a Kormány, ám a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei még változhatnak január 1-től. Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető. A bankoknak az igénylés benyújtását követően legfeljebb tíz munkanapjuk áll rendelkezésre a bírálatra, ám ha hiánypótlásra van szükség, akkor akár harminc nappal is kitolódhat a szerződéskötés ideje. Ahogy közeledik az év vége, úgy lesz ezért mind fontosabb a babaváró igényléshez szükséges dokumentumok pontos, hibamentes összeállítása, hiszen mind kevesebb idő marad az esetleges hiánypótlásokra.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy miközben a jogszabályban rögzített jogosultsági feltételeket minden igénylő esetében azonosak, a bankok hitelbírálati gyakorlata különböző, így előfordulhat, hogy olyanokat is elutasítanak, akik egyébként teljesítik a jogszabályi elvárásokat. Például hiába tizennyolc évet határoz meg a Kormány a babaváró hitel igényléséhez szükséges alsó korhatárként, a bankok egy része csak 21-23 éves kortól hitelez, de a férj életkorának felső határa is különböző a bankoknál, miközben ezt nem említi a jogszabály.

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint a jövedelem elfogadását illetően meglévő különbségek jelentik legtöbbször a problémát, ugyanis a bankok egy része bizonyos ágazatokban dolgozókat nehezebben hitelez a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben, így akár megfelelő összegű igazolt jövedelemmel is kikosarazhatják az igénylőket.

Egy esetleges elutasítást követően van lehetőség más banknál beadni a kérelmet, ám ebben az esetben nagyobb az esélye annak, hogy nem sikerül 2022. végig aláírni a hitelszerződést. Azok számára jelent ez kockázatot, akik az esetleges módosításokat követően nem lesznek jogosultak a támogatásra, vagy a jelenleginél rosszabb feltételekkel kaphatják csak meg azt.

Címkék:
hitel, kormány, hitelkártya, bankok, babaváró támogatás, babaváró, babaváró kölcsön, babaváró hitel, bankmonitor,