Csúnya világ jön a lakáshiteleknél az MNB lépése után: erre számítson, aki lakást, házat venne

Pénzcentrum2022. október 17. 14:31

A pénzpiaci folyamatok és a gyengülő forint miatt a jegybank brutális kamatemelést hajtott végre a múlthéten. A forint azonnal erősödésnek indult, de mi fog történni a hitelkamatokkal? Tette fel a kérdést a Bankmonitor.

Az MNB a pénzpiaci folymatokra reagálva 17-18 százalékra emelte múlthéten a kamatszintet, miközben az alapkamat változatlan szinten maradt. A bejelentésre pedig a forint árfolyama különösen jól reagált: a hazai fizetőeszköz 420 forint/euró szintre erősödött, ami több mint 10 forintnyi javulást jelent.

Azonban a bejelentést követően jelentősen megemelkedett a rövid futamidőre érvényes Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (BUBOR): a mutató értéke futamidőtől függően 17,92-15,98 százalékra emelkedett. Azaz 5,19-1,45 százalékkal emelkedett egyetlen nap alatt.

Azonban fontos kihangsúlyozni, hogy ez egyáltalán nem befolyásolja az adósok fizetési kötelezettségét az idei évben. A BUBOR mutató változásából eredő kamatemelésektől ugyanis az adósok védve vannak a kamatstop által.

A hosszú kamatperiódusú, végig fix kamatozású jelzáloghitelek kamata viszont már inkább a hosszú futamidejű pénzpiaci hozamok alakulásától függ. A Bankmonitor szakértői csökkenő hatást várnak a futamidő növelésével, ami érezhető is: a jegybank kifejezetten rövid, egynapos eszközök kamatát emelte csak meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A BUBOR mutató értékei is ennek megfelelően változnak, vagyis a futamidő növekedésével a hatás fokozatosan csökken. Ettől függetlenül nagy arra az esély, hogy a pénzintézetek rövid távon 0,5-1,0 százalékponttal emeljék az új kölcsönök kamatát.

Címkék:
mnb, jegybank, forint, futamidő, bubor, bankmonitor,