Ez durva: erre költik a szabadfelhasználású kölcsöneiket a magyarok

Pénzcentrum2022. október 3. 14:33

Emelkedő pályára kerültek a kamatok a felgyorsuló infláció eredményeként, ám az év első hat hónapjában 13 százalékkal nőtt a személyikölcsön-folyósítások összege - közölte az egyik pénzintézet. Az idén a személyi kölcsönt felvevők 31 százaléka felújításra fordította az összeget, szemben a 2021-es 29 és a 2020-as 23 százalékos aránnyal. Az autóvásárlás aránya 23 százalékra csökkent az előző két évre jellemző 30 százalék körüli szintről.

Előtérbe került a lakásfelújítás a személyi kölcsönt felvevők körében az idén, míg tavaly a lakásfelújítás és az autóvásárlás azonos népszerűségnek örvendtek - derül ki a K&H összefoglalójából, amely szerint az emelkedő kamatok ellenére az első félévben nőtt a folyósított személyi kölcsönök összege.

Az egyre magasabbra emelkedő infláció letörése érdekében folyamatosan emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ez a személyi kölcsönök átlagkamatán is nyomot hagyott. Júniusban az átlagos hitelköltség-mutatójuk 15,2 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 12,14 százalékkal. A banknál ennél kisebb mértékben nőtt a személyi kölcsönök átlagkamata, ennek ellenére a folyósított összeg 13 százalékkal, azaz 2,7 milliárd forinttal emelkedett az idei első félévben.

Mire kell a személyi kölcsön?

​​ ​​A pénzintézet adataiból látszik az is, hogy a személyi kölcsönt igénylők egyre nagyobb része lakásfelújításra fordítja az összeget.

Ebben az évben a K&H személyikölcsön-folyósítások 31 százalékánál volt ez a cél, míg 2021-ben 29 százalék, 2020-ban pedig 23 százalékos volt az arány. Érdekesség, hogy az építőanyagok, illetve a szakipari munkák drágulása ellenére a felújítási céllal felvett személyi kölcsönök átlagos összege érdemben nem változott az utóbbi években. Ezzel párhuzamosan tavaly még szerény mértékben, a legutóbbi néhány hónapban viszont látványosan csökkent az autóvásárlási céllal személyi kölcsönt igénylők aránya: 2020-ban 32 százalékuk, 2021-ben 29 százalékuk vette fel a kölcsönt autóra, idén 23 százalékuk

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 - mondta Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője. Az autódrágulás szerepet játszhat abban, hogy akik autóvásárlási céllal igényeltek személyi kölcsönt, a múlt évhez képest 3 százalékkal nagyobb összeget, 1,8 millió forint összegű kölcsönt vettek fel. A személyi kölcsön célokat nézve a hitelkiváltás aránya az idén 10 százalékot tett ki, a tartós fogyasztási cikkekre pedig a felvett hitelek 13 százaléka ment el.

Címkék:
vásárlás, személyi kölcsön, infláció, kölcsön, személyi, személyi hitel, pénzcentrum kalkulátor, hitelkalkulátor, bankmonitor,