Működik a legális banki csel: tényleg megéri most ilyen kölcsönt felvenni?

Pénzcentrum2022. október 2. 13:59

Egyre többször lehet arról hallani, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, drága dolog fedezetlen hitelt felvenni. A Magyar Nemzeti Bank a napokban adta ki friss inflációs várakozását: az itt szereplő áremelkedés fényében pedig már nem is tűnik olyan rossz befektetésnek a személyi kölcsön – számolt be a Bankmonitor.hu.

Jelenleg még egy kifejezetten jó, nettó 600 ezer forintos fizetés mellett is 9,99-20,99 százalékos kamat mellett tudunk személyi kölcsönt igényelni. Ez pedig, az elmúlt évek kamatait nézve kifejezetten magasnak tűnik. Ha viszont az inflációs adatok tükrében vizsgáljuk meg a kérdést, akkor a helyzet teljesen másként fest.

Az MNB nem rég publikálta, hogy milyen mértékű inflációt vár a következő években: márpedig az előrejelzés szerint a magas áremelkedés még hosszú ideig velünk fog maradni. A jegybank ugyanis 14 százalék körüli áremelkedést vár, és előreláthatóan jövőre sem fog érdemben csökkenni ez az érték.

Tegyük fel, hogy jelenleg meg tudunk vásárolni egy drágább, tartós fogyasztási cikket 3 millió forintért. Ha a jegybank várakozásainak megfelelően alakul a termék vételára, akkor az év végén 3 millió 420 ezer forintért kaphatjuk meg a kiszemelt terméket, ami 2025 végére 4,1 millió forintba kerülne, ha az áremelkedés visszatér a jegybank által elvárt 3 százalékos szintre.

Ezalapján pedig, ha a legolcsóbb személyi hitellel számolunk, aminél 4 év alatt 3 671 808 forintot kell visszafizetnünk, a hitelköltségek alapján 400 ezer forintot megtakaríthatunk, ha nem zsebből fizetjük ki az árat. Ennek oka, hogy a várható áremelkedés miatt 4,1 milliót kellene fizetnünk 4 év múlva a kérdéses áruért, de a Bankmonitor számításai szerint 10 bank ajánlatai közül nyolc esetben jobban járunk, mintha kivárunk 4 évet a vásárlással.

Címkék:
hitel, vásárlás, jegybank, személyi kölcsön, áremelkedés, személyi, millió, bankmonitor,