Egyre több magyar teszi ide a pénzét a válság elől: tudnak valamit?

Pénzcentrum2022. augusztus 31. 20:01

Az MNB kimutatása alapján 2022. júliusában 1310,8 milliárd forint összegben kötöttek le betétet a magyar háztartások. Ez 524 milliárd forinttal haladja meg az előző hónapban lekötött összeget. A betéti kamatok is jelentősen emelkedtek a statisztikák szerint, 7,16% volt az átlagkamat, ami 2,60 százalékkal haladja meg a júniusi értékét. A hitelezés szempontjából azonban korántsem volt ilyen rózsás a júliusi hónap – számolt be a bankmonitor.hu.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint idén júliusban jelentősen felbolydult a betéti piac. A statisztikák alapján a háztartások 1310 milliárdot meghaladó összegben kötöttek le betétet ebben a hónapban. Ez 524 milliárd forinttal haladja meg a júniusban lekötött összeget.

A teljes betéti állomány ilyen mértékben viszont nem növekedett: a háztartások teljes forintbetét állománya 11 092,9 milliárd forintról csupán 11 096,5 milliárd forintra emelkedett. Ezért lehetséges az, hogy a lekötések hatalmas növekedése mögött hónapon belüli ügyletek lehetnek.

Tényleg ennyit emelkedtek a betéti kamatok?

Jelenleg találni már érdemi hozam mellett is betéti ajánlatokat, azonban a piacon a jegybanki alapkamathoz kötött kamatozású konstrukciók is vannak, amiknek a kamata meghaladja a 10 százalékot.

Ugyanakkor 1-2 pénzintézetet leszámítva a bankok nem szálltak még be a versenybe, így sok olyan pénzintézetet is találni, ahol a kamatszint még mindig nem éri el az 1 százalékot. Ezek alapján pedig elképzelhető, hogy az átlagos kamatszintet érdemben növelhetik az egyedi betéti ajánlatok, illetve a s speciális treasury ügyletek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lelassult a hitelpiac

Júliusban a bankok jelentősen kevesebb jelzáloghitelt és fedezetlen hitelt folyósítottak, azonban a megtorpanás mértéke koránt sem azonos: lakáshitel összege összesen 91,8 milliárd forint volt. Utoljára 100 milliárd forintnál kevesebbet egy hónap alatt még tavaly februárban utaltak ki a bankok.

Ezzel párhuzamosan a hitelköltség, azaz a THM is emelkedett: júliusban már csak 8 százalékos THM mellett lehetett felvenni egy átlagos lakáshitelt, míg ez a szám júniusban 6,93 százalék volt.

Címkék:
hitel, lakáshitel, betét, hitelkártya, thm, milliárdos, milliárd, háztartások, bankok, milliárdok,