Elképesztő csalássorozat terjed Magyarországon: minden bank érintett, sok ügyfél megszívja

Pénzcentrum2021. december 8. 10:01

A rendőrség adatai szerint már 11 bank nevében hívogatják csalók a magyarokat, karácsony előtt pedig rosszabbodhat a helyzet – írja a 24.hu

Az ORFK úgy tapasztalja, megszaporodtak azok a feljelentések, amikor bankok nevében hívják fel az áldozatokat, hogy elszedjék a pénzüket. Karácsony előtt pedig még több ilyen csalárd hívást kaphatunk – írja cikkében a portál. Mint az kiderült, a rendőrség azt közölte a lappal, hogy az idei év elején érkeztek a rendőrséghez az első feljelentések olyan ügyekben, amikor pénzintézetek nevében kezdeményezett hívásokkal követtek el  bűncselekményeket, magyarul kicsalták a pénzüket. Aztán ezt követően több esetben érkeztek hasonló bűncselekmények miatt feljelentések.

Nem csoda, hogy az ORFK arra számít, a karácsonyi időszakban a feljelentések száma megnövekedhet, megszaporodhatnak a hasonló típusú csalások. „Elemzéseik szerint az első időszakban, ahogy ők fogalmaztak, „a legnagyobb számú lakossági ügyféllel rendelkező pénzintézet” nevében kezdeményezték a csalók a telefonhívásokat, vagyis az OTP-t vették célba. Azóta azonban változott a helyzet, a feljelentések alapján már több – jelenleg 11 – pénzintézet nevét használják az elkövetők – olvasható a cikkben. Az incidensekkel kapcsolatban, feljelentések alapján jelenleg is folyik büntetőeljárás az ügyekben, de a rendőrség a folyamatban lévő eljárás érdekeire tekintettel bővebb tájékoztatást nem adott a lapnak.

Az ORFK ezen felül kéri a sértetteket, hogy azok minél hamarabb és minél pontosabban tájékoztassák őket a bűncselekmény elkövetéséről. Fontos, hogy a károsult késedelem nélkül tegyen feljelentést, ráadásul az ORFK szerint minél több sértett tesz feljelentést, az annál jobban segíti a nyomozást.

Címkék:
csalás, rendőrség, bank, átverés, kiberbűnözés, csalók, orfk, adatlopás, kiberbiztonság, kiberbűnöző, csalások,