Komoly vállalást tett a magyar bank: 2022-re nettó karbonsemleges lesz az OTP Magyarországon

Pénzcentrum2021. szeptember 21. 20:07

A magyar bankok közül elsőként az OTP Bank csatlakozott a Mastercard Priceless Planet Koalícióhoz, egy olyan globális kezdeményezéshez, melynek célja, hogy öt év alatt 100 millió fa ültetésével járuljon hozzá a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

A 2020. januárjában indult Priceless Planet Koalíció öt év alatt 100 millió fa ültetésével egyesíti a fogyasztók, a pénzintézetek, a kereskedők és a városok erőfeszítéseit az éghajlatváltozás elleni küzdelemben – mindezt a Conservation International (CI) erdészeti szakértőivel és a World Resources Institute-tal (WRI) együttműködve.

A résztvevő partnerek több országban kampányok segítségével mozgósítják a fogyasztókat a környezetvédelem érdekében. Az akciók során innovatív adományozási technológiákkal is támogatják az erdőfelújítási törekvéseket. A koalíció szigorú, tudományos alapon nyugvó eljárás során három faültetési helyszínt jelölt ki a következő évre Kenyában, Brazíliában és Ausztráliában. Később ezt további helyszínekkel is bővítik, amelyek szintén megfelelnek majd a tudományos kritériumoknak.

Az OTP egyre többet tesz a fenntartható jövőért. Létrehozta a Zöld Programot, amely kifejezetten a zöldfinanszírozások, ESG befektetések terén segíti szakértőként a gazdasági szereplőket. E mellett ESG Programjuk a szabályozók felé történő megfelelésen felül a fenntarthatósági szempontok minél szélesebb körű érvényesítését tűzte ki célul. 2022-től vállalják a nettó karbonsemleges működést és folyamatosan indítanak olyan a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot támogató kezdeményezéseket, banki fejlesztéseket, amelyek az ügyfelek számára is kézzelfoghatóan bizonyítják, mennyire fontos a környezettudatosság, az esélyegyenlőség vagy éppen a pénzügyi edukáció.

Óriási öröm számunkra, hogy az OTP-t a Priceless Planet Koalíció tagjai között köszönthetjük, hiszen évek óta elkötelezetten küzdenek a fenntarthatóságért és közös jövőnkért. Nagyon várjuk azokat a kezdeményezéseket, amiket e program égisze alatt, velük együtt, közösen valósíthatunk meg. Reméljük, hogy a jövőben további magyar vállalatokat is köszönthetünk a koalíció partnerei között

 – mondta a bejelentés kapcsán Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Mastercard éppen tegnap jelentette be, hogy Fenntarthatósági Innovációs Laboratóriumot hoz létre Stockholmban, mely a vállalat környezettudatos digitális termékeinek és megoldásainak fejlesztését irányítja majd. Az új központ feladat lesz azt vizsgálni, hogy a gyorsan változó és egyre inkább általánossá váló technológiák – például az 5G, a kvantum, a blokklánc és a mesterséges intelligencia – hogyan alkalmazhatóak a világ legsürgetőbb környezeti problémáinak kezelésében, valamint gyakorlati segítséget nyújt abban, hogy a piaci szereplők is ehhez igazíthassák termékeik és szolgáltatásaik előállításának, forgalmazásának és beszerzésének folyamatait.

A globális törekvéseik mellett a Mastercard Magyarországon is szeretne tenni a klímaváltozás ellen. Az idén megújult Év bankja versenyen külön kategóriát kapott az Év társadalmi kezdeményezése, amellyel azokat a hazai bankokat hívják versenyre, akik tényleges lépéseket tesznek környezetünk megóvása és a fenntarthatóság érdekében. A Mastercard budapesti csapata e mellett a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével közösen létrehozott egy Zöld Kézikönyvet is, amelyben arra gyűjtöttek össze tippeket és tanácsokat, hogy home office vagy irodai környezetben hogyan tudnak fenntarthatóbb döntéseket hozni. A cég e mellett rendszeresen hirdet a kollégák között különböző kihívásokat, amelyekkel szintén a fenntarthatóság és környezetvédelem iránti érzékenységet mélyíti el a résztvevőkben.

A két cég most bejelentett együttműködése további, a saját működésükkel összefüggő elemekkel is kiegészül. Az OTP Banknál elsőként lehetett 85,5%-ban újrahasznosított műanyagból készült bankkártyát igényelni, ilyen a legfiatalabb ügyfeleknek biztosított Junior bankkártya.

Címkék:
cég, mastercard, otp, környezetvédelem, fenntarthatóság,