Átvételi elismervény minta 2024: Előleg és készpénz átvételi elismervény minta letöltés ingyen

Pénzcentrum2021. július 2. 16:05

Bárkinek, bármikor, bármilyen pénzösszeget adunk át, legyen szó valaminek a megvásárlásáról, kölcsönbe adásról vagy egy előleg letételéről, semmi esetre se feledkezzünk meg az átvételi elismervény nevű bizonyító erejű magánokirat aláírásáról! Az átvételi elismervény az a dokumentum, amellyel hivatalosan is igazolni tudjuk, hogy egy adott pénzösszeg gazdát cserélt, egyféle biztosítékként szolgál, nehogy átverés áldozataivá váljunk. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni az átvételi elismervény aláírása kapcsán: hogy néz ki egy alapos átvételi elismervény minta 2024 évében (előleg átvételi elismervény PDF formátumban), hol érhető el előleg készpénz átvételi elismervény minta letöltés ingyen!

Az átvételi elismervény egy olyan egyszerű, mindössze néhány sorból álló magánokirat, amit bármilyen pénzösszeg átadása, átvétele során érdemes elkészítenünk, ezzel mind az átadó, mind az átvevő nyilatkozik arról, hogy megtörtént a kifizetés. Cikkünkben utánajárunk, mi az átvételi elismervény lényege és hogyan készíthető el a tökéletes átvételi elismervény minta 2024 évében is használható verziója (előleg átvételi elismervény PDF)! Tudd meg, hogyan történik a készpénz átvételi elismervény minta letöltés ingyen, avagy az előleg készpénz átvételi elismervény minta letöltés ingyen hol elérhető!

Mi az átvételi elismervény lényege?

Egy banki átutalás során minden tranzakció nyomot hagy maga után, így akár az átvevő, akár a pénzt átadó személy oldalán merül fel valamilyen probléma, egy egyszerű banki kivonat segítségével bizonyítható a kárt elszenvedő fél igaza. A banki átutalással szemben a készpénzes kifizetések esetében már más a helyzet, ugyanis, ha nem születik készpénz vagy előleg átvételi elismervény a tranzakcióról, annak a gyakorlatban nincsen nyoma (nem bizonyítható sem az, hogy megtörtént, sem az, hogy nem történt meg).

Tehát: átvételi elismervény nélkül konfliktushelyzet esetén sem az átvevő fél nem tudja bizonyítani, hogy nem fizettek neki, sem a készpénzt átadó oldal nem tudja bizonyítani, hogy egy termék vagy szolgáltatás ki volt fizetve (ha csak nem kapott számlát).

Mikor lehet szükség átvételi elismervényre?

Átvételi elismervény kiállítására olyan esetekben van szükség, amikor magánemberek között cserélnek gazdát bizonyos pénzösszegek. Átvételi elismervény minta kellhet például akkor, amikor albérlőként odaadjuk a tulajdonosnak a jellemzően több százezer forintos tételre rúgó kauciót, vagy ha megtérítésre kerül egy magánjellegű kölcsön, amiről korábban kölcsönadási szerződés készült. Bármilyen készpénzátadási esetben megfelelő biztosítéknak számít egy tanúkkal ellátott átvételi elismervény: azt átvételi elismervényt egyébként érdemes a későbbiekben is megőriznünk, hogy elkerülhessük a félreértéseket vagy ne válhassunk csalás áldozatává.

Átvételi elismervény 2024: mit tartalmazzon az átvételi elismervény minta 2024 során?

Akár készpénz átvételről, előleg kifizetéséről (pl. előleg átvételi elismervény) vagy valamilyen tartozással kapcsolatos részletfizetésről van szó, az átvételi elismervény formailag ugyanúgy néz ki. Egy helyesen elkészített átvételi elismervény minta a következő adatokat kell, hogy tartalmazza:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Az összeget átadó fél adatai (név, születési hely és idő, lakcím, SZIG)
  • Az összeget átvevő fél adatai (név, születési hely és idő, lakcím, SZIG)
  • Mennyi pénzt adott át az egyik fél a másiknak?
  • Mi a kifizetés tárgya?
  • Mikor történt az adott pénzösszeg átvétele?
  • Nyilatkozat szövege: Alulírott … [átvevő fél neve és adatai] nyilatkozom, hogy … [pénzösszeget] … [dátumon] …-tól [az átadó adatai] átvettem.
  • Keltezés, az átadó és átvevő fél aláírása
  • 2 db tanú aláírása és adatai (név, lakcím)

Az átvételi elismervény, mint bizonyító erejű magánokirat

Egy tanúkkal ellátott, hiteles átvételi elismervény minta 2024 évében is bármilyen jogorvoslati helyzetben bizonyítja a sérelmezett fél igazát. Példának okáért, ha egy régebb óta fennálló tartozást, aminek papíron is nyoma van, készpénzben kifizettünk, elővigyázatosságból mindenképpen kötelezzük a másik felet egy átvételi elismervény aláírására, nehogy a tartozás tényét továbbra is fennállónak tekintse. Ha valamit kifizettünk, de a másik fél továbbra is követeli az összeget, hatósági esetekben mindenképp jó szolgálatot tesz egy egyszerű készpénz átvételi elismervény vagy előleg átvételi elismervény.

Hogyan zajlik az átvételi elismervény minta letöltése?

Előleg készpénz átvételi elismervény minta letöltés ingyen elérhető bármelyik magyar oldalon, ahol ezt a lehetőséget felkínálják számunkra, amit akár Word, akár PDF formátumban egyszerűen használhatunk (pl. előleg átvételi elismervény PDF). Ha mindenképpen alaposak akarunk lenni és számít, hogy az átvételi elismervény pontosan passzoljon a saját esetünkhöz, célszerű egy átvételi elismervény minta írása, amit kinyomtatva bármikor használhatunk.

Címkék:
hitel, készpénz, kölcsön, szerződés, nyilatkozat,