Nem csak Budapesten robbanhatnak az ingatlanárak: erre készülj 2021-ben

Portfolio2021. április 19. 13:01

Míg a lakásárakban kevésbé, a kiadó lakások bérleti díjaiban annál inkább érződött a járvány hatása. A külföldi turisták eltűnése miatt a rövidtávú, turisztikai célú lakáskiadás üzletága szünetel, ami részben a hosszútávra kiadó lakások kínálatának bővülését eredményezte. Ha nem is állították át az összes Airbnb-s lakást hosszútávra, a kínálat érezhetően bővült, ami a kereslet szűkülésével együtt a bérleti díjak közel 20 százalékos csökkenéséhez vezetett.

A járvány valamelyest átértékelte a vásárlói preferenciákat is. Szinte közhely, hogy a lezárások alatt megnövekedett otthonmaradási idő miatt nőtt a teraszos lakások és a kertesházak iránti igény és az előrejelzések szerint ez a következő egy évben is így maradhat.

Lássuk, hogy nyilatkoztak erről a Portfolio-nak a megkérdezett szakértők!

  • Balla Ákos (Balla Ingatlan) szerint Budapest és a nagyvárosok agglomerációja, valamint a Balaton környéke iránt a jövőben is erős lehet a kereslet.
  • Balogh László (Ingatlan.com) is hasonlóan nyilatkozott, szerinte a nyaralók, a vízparti területek, az agglomerációs övezetek és a kistelepülések lehetnek a következő év slágerei.
  • Benedikt Károly (Duna House) úgy látja, hogy a COVID hatásként emlegetett családi házak és agglomerációs területek felértékelődése mellett talán kevesebb szó esik a kisebb, kedvezőbb árú ingatlanok iránti keresletnövekedésről, pedig ez szintén érzékelhető a piacon. Közvetítői tapasztalat alapján egyre többen költöznek ki az úgynevezett „mamahotelekből” és kezdenek önálló életet egy kisebb lakásban. Ezt a típusú igényt is fokozta a COVID okozta bezártság, valamint a kedvező hitellehetőségek.
  • Incze Zsombor (Takarék Csoport) a gazdaságilag fejlettebb régiókban és a városokon belüli prémiumterületeken, elsősorban a zöldövezeteknél vár növekvő keresletet.
  • Kiss Ákos (Property Market) az új építésű lakások iránti kereslet növekedésére számít.
  • Kricsfalussy Tamás (Metrodom) szerint a főváros középső és külső kerületeiben a szűkebb és tágabb agglomerációban, a megyeszékhelyeken, de jó eséllyel a népszerű üdülőövezetekben is erősödni fog a kereslet.
  • Sápi Zoltán (Budapesti Lakáspiaci Riport / Eltinga) több szakértőhöz hasonlóan az agglomerációkban található családi házak, sorházak, valamint a vízparti települések ingatlanjai iránt vár növekvő vásárlói érdeklődést.
  • Valkó Dávid (OTP Ingatlanpont / OTP Jelzálogbank) szerint pedig a Balaton mellett, a nagyobb városokban, azok agglomerációjában, illetve a budapesti új és újszerű társasházi lakások, valamint nagyvárosi agglomerációkban új építésű, újszerű családi-, iker-, és sorházak iránt lehet erősebb a következő egy évben a kereslet.
Címkék:
Balaton, ingatlan, Budapest, drágulás, áremelkedés,