Itt az MNB bejelentése: fontos változás jön a jelzáloghiteleknél

Pénzcentrum2021. február 15. 19:02

A jelzáloghitelezés hatékonyságának növelése érdekében az adósságfék szabályainak módosításáról döntött a Magyar Nemzeti Bank. A hitelfedezeti mutató számításához az ingatlanok forgalmi értéke statisztikai alapú értékbecslési módszertannal is megállapítható lesz.

A jegybank a jelzáloghitelezés hatékonyságának növelése érdekében a versenyképesség javítását célzó 330 pontjában szorgalmazta a helyszíni szemle nélküli, statisztikai alapú értékbecslés szélesebb körben történő alkalmazásának lehetővé tételét, és hangsúlyozta az ennek alapjául szolgáló központi értékbecslési adatbázis felállításának fontosságát - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB javaslataival összhangban a Pénzügyminisztérium módosította a termőföldnek nem minősülő ingatlanok hitelbiztosítéki értéke meghatározásának módszertani elveiről szóló 25/1997. (VIII. 1.) PM rendeletet. Így megnyílt a statisztikai alapú értékbecslések alkalmazásának lehetősége a hitelkihelyezéskor a hitelintézetek számára.

Az MNB a megújult jogszabályi környezethez igazodva a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet (továbbiakban: adósságfék rendelet) kiegészítése mellett döntött. A módosítást követően az adósságfék rendeletben szabályozott hitelfedezeti mutató számításakor az ingatlanok forgalmi értéke statisztikai alapú értékbecsléssel is megállapítható.

Mint hangsúlyozták: a módosítással az MNB támogatni kívánja a hitelezési folyamatok egyszerűsítését, a banki digitalizáció és hatékonyság erősítését. A statisztikai alapú értékbecslés alkalmazásakor az ügyfelek adminisztratív terhei is mérséklődhetnek. Az adósságfék rendelet módosítása a Magyar Közlönyben való kihirdetést követő napon lép hatályba.

Címkék:
hitel, mnb, jelzáloghitel, változás, záloghitel, törlesztőrészlet, adósságfék, értékbecslés, központi bank, pénzügyminisztérium, magyar közlöny, pénzügyminiszter,