Itt a rendelet: olcsóbb lakáshiteleket, gyorsabb ügyintézést hozhat az új értékbecslés bevezetése

Pénzcentrum2021. február 4. 05:15

Ha az MNB is jóváhagyja, akkor elindulhat Magyarországon a statisztikai alapú ingatlan-értékbecslés, amely gyorsabb hitelügyintézést, több tízezer forintos megtakarítást jelenthet az ügyfeleknek.

Most kedden jelent meg a Magyar Közlönyben az pénzügyminisztériumi rendeletmódosítás, amely lehetővé teszi a statisztikai alapú ingatlan-értékbecslést. Hogy ez miért is fontos lépés az adminisztrációban, és mit nyerhetnek vele az ügyfelek?

Nos, az egyik oldalon ez gyorsabb hitelügyintézést, több tízezer forintos megtakarítást jelenthet a banki ügyfeleknek. Ugyanakkor fontos kiemeni, hogy a lakásérték 80 százalékaa helyett annak 60 százalékáig lehet majd eladósodni, ha így értékeltetjük a megvásárolni kívánt ingatlant.

A statisztikai alapú ingatlan-értékbecslés módszertanát a bankok nem minden esetben alkalmazhatják. Mint a rendelet fogalmaz, új hitelkihelyezés céljából történő értékelés esetén a hitelező abban az esetben állapíthatja meg statisztikai alapú értékelési szakvélemény alapján az ingatlan hitelbiztosítéki értékét, ha:

  • a szabályzata tartalmaz rendelkezéseket a statisztikai alapú értékelésre vonatkozóan,
  • az ingatlan lakás megnevezéssel nyilvántartott lakóingatlannak minősül,
  • az ingatlan Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a Budapesti Agglomeráció területéhez tartozó településen található,
  • az értékbecslést megelőző naptári évben az ingatlanok forgalmi értékadatai rendelkezésre állnak, vagyis az adott településen - Budapest esetén adott kerületen belül - legalább tíz, egymástól fajlagos árában legfeljebb 30%-kal eltérő ingatlan-adásvételre sor került.
  • a lakás ingatlan-nyilvántartás szerinti alapterülete legfeljebb 150 m2,
  • a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladja meg az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60%-át,
  • a statisztikai értékeléshez szükséges adatokat az értékelési szakvélemény tartalmazza. Az ingatlan értékeléséhez 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot szükséges benyújtani, ami alapján az ingatlan beazonosíthatónak és jogilag rendezettnek tekinthető.

Noha a rendelet már lehetővé teszi a bankoknak, hogy felkészítsék az értékbecslés gyakorlatát az új lehetőségre, addig azonban nem indulhat ilyen típusú értékbecslés, amíg a jegybank nem hagyja jóvá az eljárást. Ehhez ugyanis módosítani kell a jegybanki szabályokat, hiszen a 2015 óta élő adósságfék-szabályozásában a statisztikai alapú forgalmi értékmegállapítás és a hozzá tartozó 60%-os hitelfedezeti korlát még nem szerepel.

Címkék:
hitel, lakáshitel, jelzáloghitel, ügyintézés, értékbecslés, magyar közlöny, ingatlan adásvétel, megyei jogú város, budapesti ingatlanok,