Koronavírus: számos feltételét könnyítették a Babaváró hitel igénylésének

hvg.hu2020. december 15. 08:59

Számos változást hozott a veszélyhelyzet bevezetése, így a Babaváró igénylésénél is több minden módosult - írja a hvg.hu.

Számos változást hozott a veszélyhelyzet bevezetése, így a Babaváró igénylésénél is több minden módosult. A Bankmonitor szakértői tekintették át, mit érdemes észben tartani. Kalkulációhoz használd a Pénzcentrum Kalkulátorát!

Meghatalmazással elég az egyik házastárs az igényléshez

A veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig a házastársak egyike egyedül is beadhatja a Babaváró támogatás iránti igénylést.

Kitolódó korhatárok

Sokak számára lehet különösen jelentős könnyítés, hogy a Babaváró hitel iránti kérelem a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig benyújtható akkor is, ha a feleség a veszélyhelyzet alatt betöltötte a 41. életévét, és egyébként minden egyéb feltételnek megfelelnek. Lényeges, hogy a lehetőség azokra is vonatkozik, akik a korábbi veszélyhelyzet végét (2020. június 16.) követően érték el ezt a kort.

Meghosszabbodó fellebbezési, bejelentési határidők

Az elutasított Babaváró igénylés miatt a pároknak lehetőségük van a dokumentáció kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezni a kormányhivatalnál, ám ez a határidő ugyancsak kitolódik a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig. A lap megjegyzi, a szakértők sokszor találkoznak olyannal, hogy míg az egyik bank elutasít egy Babavárót, addig egy másik sikeresen fogadja be dokumentációkat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tb-jogviszony igazolása

A folyamatos, minimum 3 éves tb-jogviszony igazolása - legalább a pár egyik tagja részéről - alapvető feltétele a Babaváró hitel igénylésének. Itt annyi a könnyítés, hogy amennyiben a jogviszony a veszélyhelyzet alatt, illetve az azt követő 30 napon belül szakadt meg - például azért, mert valaki elveszítette az állását -, akkor ezt nem veszik majd figyelembe akkor sem, ha 30 napnál hosszabb volt a szünet. Kikötés ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napon belül ismét legyen megfelelő tb-jogviszony.

Címkék:
hitel, otthon, pénzcentrum.hu, felújítás, támogatás, babaváró, kolcson,