Hiába van moratórium: elkezdték kiküldeni sokaknak a végrehajtási felszólításokat

Pénzcentrum/Index.hu2020. május 29. 13:03

A veszélyhelyzet még tart, de a NAV már küldi a végrehajtási felszólításokat - hívja fel a figyelmet egy joghézagra az Index.

Mint ismert, A veszélyhelyzethez kapcsolódóan március végén végrehajtási moratóriumot is hirdetett a kormány. Ez az intézkedés azoknak segít egy kis haladékkal, akik a legnagyobb bajban vannak, lejárt tartozásaikat már átadták a végrehajtásra a NAV-nak.

A cikk szerint viszont furcsa módon a koronaválság apropóján bevezetett moratórium pont azoknak nem igazán van hasznára, akiknek a járványhelyzet miatt lettek likviditási problémáik:

csak azok tudják kihasználni, akik ellen a rendelet hatályba lépésének napján, március 24-én már folyt a végrehajtási eljárás.

Nekik a veszélyhelyzet vége utáni 15 napig nem kell aggódniuk a végrehajtás miatt, legalábbis a NAV-hoz tartozó esetekben; akik például a bank felé voltak elmaradásban, és az ügyük már végrehajtási szakaszban volt, nem kapták meg ezt a könnyítést, rájuk nem vonatkozik a hitelesek által igénybe vehető moratórium.

A lap információi szerint elég sokan lehetnek, akikre nem vonatkozik a moratórium, azaz, akiknek április, május, június folyamán, vagy még azután keletkeznek lejárt tartozásai a gazdasági visszaeséshez köthetően. Mint írják, a NAV már el is kezdte nekik kipostázni a felszólításokat az ebben az időszakban nem fizetett tartozások után.

Címkék:
hitel, NAV, adósság, végrehajtó, végrehajtás, hitelcsapda, moratórium,