Sok hely bezárhat a fővárosban: még mindig hiányzik valami a turizmus beindításához

Magyar Nemzet2020. május 28. 08:29

Az első szabad hétvége jön a fővárosi vendéglátásban, ahol immár korlátozások nélkül, de az ajánlott távolságtartással lehet kikapcsolódni. Megérzi a főváros a beutazó turisták hiányát, emiatt a szolgáltatók egy része ki sem nyit a külföldi vendégek őszi visszatéréséig. Vidéken a nyár közeledtével egyre lendületesebben alakul a forgalom, a Balatonnál kifejezetten jó szezont várnak.

Sokan számolhatják a napokat, amíg elérkezik az első olyan hétvége Budapesten, amikor teljes körűen kinyithatnak a vendéglátóhelyek és a szórakozóhelyek, amelyek szombattól nemcsak a teraszokon, hanem a belső helyiségekben is fogadhatnak vendégeket - a megfelelő biztonsági előírások betartásával - írja a Magyar Nemzet. A fővárosi vendéglátás vánszorogva indult az elmúlt napokban: noha az otthonléthez szokott járókelőknek elsőre látványos lehet egy-egy vendégekkel teli terasz, Budapesten egyelőre csak az üzletek fele nyitott ki, napi bevételeik pedig a harmadát érik el az ilyenkor megszokottnak.

Kevés idő telt el azóta, amióta kültéri vendéglátással újra üzemelhetnek a fővárosi egységek, ráadásul a héten többször esett az eső, ami nem kedvezett a teraszok, kerthelyiségek forgalmának. Nem is lehetett többre számítani a kezdetekben, egyelőre visszafogott az éttermek, vendéglők, kávézók, pizzériák, bárok forgalma, és a korábbiakhoz képest várhatóan az is marad egész nyáron

- fejtette ki Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki szerint Budapesten az ősztől lehet számítani arra, hogy a forgalomban is érezhető lesz a külföldiek visszatérése, addig a szolgáltatók egy része ki sem nyit, vagyis a megszokott fővárosi kínálat nem áll vissza a főszezonban.

"Reméljük, rácáfol az élet, és ősznél hamarabb felpörögnek a szabadidős célú beutazások, de inkább arra lehet építeni, hogy megjelennek a belföldi turisták, a buszos, autós utazók a szomszédos országokból, a koráb­biakhoz képest gyengébb nyári bevételeket eredményezve. Sajnos az is várható, hogy néhányan elvéreznek az elkövetkező időszakban, de bízunk abban, hogy minél több gazdasági szereplő talpon maradhat. Ezzel együtt a külföldiek hiányát előre lehetett sejteni, ki fogja bírni a budapesti vendéglátás az idei évet. Főként, hogy biztató a jövő: a külföldről várt forgalom szempontjából 2021 kifejezetten jól alakulhat" - fogalmazott Flesch Tamás.

Kiemelte: vidéken viszont kimondottan lendületesen alakul a nyaralási szezon, pünkösdre magas a szálláshelyek foglaltsága, és még mindig erősen nő a foglalások aránya az őszi hónapokra, illetve év végére is. A kiemelt üdülőövezetekben a nyári főszezonban biztosan erős lesz a látogatottság, a Balatonnál komoly forgalmat várnak - a vendéglátóhelyek a tó körül kifejezetten sok vendéget fogadtak már az elmúlt hétvégéken is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nagyon hiányoznak a külföldi turisták a budapesti vendéglátó egységekből - ez derül ki a Bevásárlóutca menedzsment (BUM) érdekképviseletéhez tartozó 11, fővárosi tematikus utcában végzett felmérésből, ami az elmúlt szűk hét tapasztalatait mutatja. Antal Attila, az érdekképviselet igazgatója a Magyar Nemzetnek azt jelezte, hogy a pia­ci szereplők többségét felkészületlenül érte a még nem várt újranyitás lehetősége, sokaknak nincs elég munkavállalója, és óvatosabbak a turistahiány miatt várható veszteségek felmérésekor. Sok helyütt megszűnt a reggeliztetés, az otthon dolgozók miatt ebédidőben kicsi a látogatottság, ami inkább késő délutánra, estére élénkül meg a vacsorázóhelyek kerthelyiségeiben.

Címkék:
utazás, nyaralás, turizmus, belföld, vidék, főváros,