Itt az MNB bejelentése: több ezer milliárd forintot tolnak bele a magyar gazdaságba

Pénzcentrum2020. április 7. 14:14

A Magyar Nemzeti Bank tarott tájékoztatót Matolcsy György a jegybank elnöke, Kandrács Csaba, Nagy Márton és Patai Mihály a jegybank alelnökei részvételével. A sajtótájékoztatón bejelentették a jegybank újabb válságkezelő lépéseit, melyek a kormány gazdaságvédelmi akciótervét egészítik ki.

"Cél, hogy Magyarország visszakerüljön a növekedési pályára" - kezdte Matolcsy György, a Jegybank elnöke a tájékoztatást.

Majd, a következő döntéseket emelte ki:

  • Az MNB visszahozza a Növehedési Hitelprogramot, NHP Hajrá néven, összesen 1500 milliárdos kerettel
  • 2,5 százalákos a kamat, a bankok kapnak a még plusz 4 százalékot, ami jövő év június 30-ig tart.
  • A hitelbírálati időt 2 hétre kell csökkenteni a bakoknak.
  • A Növekedési Kötvényprogram "megjavítása" a következő lépés, ebbe nem tesz plusz pénzt az MNB, 10 helyett 20 év lesz a futamidő, és az MNB részvétele 20 helyett 50 milliárd forint lehet egy-egy kibocsátásban. A 450 milliárdos forrás fele még megvan, ha ez elfogy, akkotr készek emelni.
  • Ma döntöttek arról is, hogy az MNB 250 milliárd forintos osztalékot fizet a költségvetésnek, ez elsősorban annak köszönhető, hogy az aranytartalékon 137 milliárdos nyereséget értek el.
  • A Monetáris Tanács ma megerősítette azt a lépést, hogy nullára viszik le a bankok kötelező tartalékát, ezzel 250 milliárd forint likviditás szabadul fel - sorolja Matolcsy.
  • Az ötödik mai lépés, hogy 1500 milliárd forinttal javították a bankrendszer likviditását, ez elsősorban az állampapír-kibocsátások mögé áll. Összességében a Monetáris Tanács 3000 milliárd forint új forrást adott a gazdaságnak, ez az idei várható GDP 6 százaléka - emeli ki Matolcsy.

Kandrács Csaba alelnök szerint a pénzügyi rendszer összehasoníthatatlanul jobb állapotban van, mint 2013-ban, amikor az új MNB-vezetés felállt. A bankok tőkésítettsége 18 százalék körül, a késedelmes hitelek aránya 5 százalék alatt van, és felügyeleti eszközök garantálják, hogy ne épüljenek vissza a korábbi rendszer szintű problémák. A minősített lakáshitelek állománya mintegy 1000 milliárd forint ma már, az új lakáshitelek döntő többsége fix kamatozású, a fogyasztóbarát az otthonbiztosításokkal folytatódik, és lesz a következő évtől fogyasztóbarát személyi kölcsön is.

Nagyon jól sikerült az azonnali fizetési rendszer első hónapja. Úttörő vállalkozás volt, hiszen a világon először egy bankrendszer egészét lefedi a szolgáltatás. Technikai és ügyfélélmény értelemben is kiválóan működik a rendszer, 9,3 millió átutalás volt egy hónap alatt, ez 1363 milliárd forint összvolument jelent, több mint 99,9% az 5 másodpercen belüli átutalások aránya, 92 százalék pedig 2 másodpercen belül jutott el. A rendszer sikeresebben startolt, mint a példaként előttünk álló Dániában vagy Szingapúrban. Az átutalások 31 százaléka éjjel vagy hétvégén ment végbe, egy átlagos szombat-vasárnap 100 ezer átutalás, egy átlagos hétköznap 400 ezer átutalást hozott - ismertette Patai Mihály alelnök.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Foto: MTI/Koszticsák Szilárd

Címkék:
hitel, mnb, jegybank, tájékoztatás,